Mügarlik mugul pannile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panniroog maapirni, läätsede ja peekoniga.
Panniroog maapirni, läätsede ja peekoniga. Foto: Mari-Liis Ilover

Panniroog maapirnist tuli toidublogijal Mari-Liis Iloveril nii hästi välja, et pere nõudis seda järgmisel päeval uuesti. Proovige järele.

Vähenõudlik maapirn (tuntud ka kui Jeruusalemma artišokk, topinambur, juudikartul ja mugulpäevalill) on meiegi kliimas hästi kasvav köögivili, mida võiks toidus kasutada palju sagedamini. Tema mugulad säilivad mullas üle talve, nii et maapirni saab välja kaevata sügisel seni, kuni maapind pole veel külmunud, ning taas kevadel, kui labidas maasse läheb.

Maapirn ei sisalda süsivesikuna mitte tärklist, vaid inuliini, mis suurendab seedekulglas kasulike bakterite hulka. Maapirn soodustab ainevahetust ja vähendab magusahimu. Lisaks inuliinile on maapirni mugulates karotenoide, rohkelt mineraalaineid, B-rühma vitamiine ja C-vitamiini.

Veidi ingveriga sarnanevad mugulad on kaetud õhukese koorega. Kuna mugulad on väga kühmulised ja harulised, on neid koorida keerulisevõitu – piisab ka puhtakshõõrumisest. Koor eemaldub kenasti ka pärast kuumtöötlust.

Maapirnil on kergelt pähkline, maalähedane ja magusapoolne maitse. Ta on väga mõnus toorelt salatisse või viiludena krõbistamiseks – seda armastavad lapsedki! Maapirni saab aurutada, keeta, praadida, vokkida ja ahjus röstida. Pehmeks küpsetatud mugulatest võib valmistada püree, millest saab võid ja soola lisades maitsva praelisandi. Maapirnist saad teha ka maitsva maapirni-püreesupi. Või katseta hoopis püree lisamist risotole – maapirnirisoto on üks mu suuri lemmikuid.

Siinses panniroas saab ahjus röstitud maapirn pannil kokku läätsede ja peekoniga, särtsu lisavad päikesekuivatatud tomatid ja värske petersell. Kogusest jagub neljale.

PANNIROOG MAAPIRNI, LÄÄTSEDE JA PEEKONIGA

•          500 g maapirne

•          2 sl oliiviõli

•          150 g toorsuitsupeekonit

•          1 pruunide läätsede konserv (400 g), milles 240 g läätsesid

•          u 3 sl hakitud päikesekuivatatud tomateid

•          u 3 sl hakitud peterselli

•          1 punane sibul

•          soola, musta pipart

Koori (või hõõru harjaga korralikult mullast puhtaks) maapirnid ja tükelda kuubikuteks. Sega oliiviõliga, maitsesta soolaga. Rösti 200-kraadises ahjus 30 minutit. Tõsta ahjust välja. Haki peekon ribadeks. Prae peekonit pannil madalal kuumusel, kuni rasv hakkab eralduma. Tõsta kuumust ja prae peekon krõbedamaks. Lisa röstitud maapirnid ja nõrutatud ning sõelal loputatud läätsed. Lisa ka päikesekuivatatud tomatid ja osa hakitud petersellist. Prae kõik segades paari minuti jooksul läbi. Maitsesta vajadust mööda soolaga. Serveerimisel raputa peale värsket peterselli, lisa õhukesed punase sibula viilud ning musta pipart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles