Retsept kaalulangetajale: kikerherne-kapsasupp

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kikerherned
Kikerherned Foto: Vida Press

Kui ilmad hakkavad jahenema, on soe supp asendamatu tervisehoidja ja kaalulangetaja. Supi hea omadus on see, et sinna saad panna laias valikus kokku häid toiduained, mis annavad vähe energiat, kuid sisaldavad rohkesti antioksüdante, taimseid toitaineid, vitamiine, mineraalaineid. Vali supimaterjaliks erinevaid köögivilju, sealhulgas kaunvilju, sibulat, küüslauku, porrut, maitserohelist, kartulit, bataati, kõrvitsat jm. 

Selleks, et saada hea ainevahetust kiirendav supp, lisa keetmisel puljongisse üks tšillipiprakaun, mille võid pärast välja võtta. Kui aga oled tšilli maitsega juba harjunud, siis haki ka kaun peeneks ja pane see puljongisse tagasi. Alati sobib supi maitsestamiseks maitseroheline: till, petersell, seller jm, Värske roheline kraam on hästi väärtuslik vitamiinide ja antioksüdantide poolest. Kui soovid, siis lisa supile Himaalaja  soola, mis on kõige puhtam sool ja sisaldab ka vajalikke mineraalaineid.

Tšillipipar on seedetegevust ergutav, ta sisaldab kapsaitsiini, mis pärsib isu. Punane värvus on tingitud beeta-karoteenist,mis tugevdab mälu ja aitab võidelda oksüdatiivse stressiga.

Kikerherned. Foto:
Kikerherned. Foto: Foto: Vida Press

Tee kikerhernesuppi!

Kikerherned on eelkõige hinnatud hea taimset päritolu valgu allikana. Koos täisteraviljaga serveerides on kikerherned heaks toiduks, millest saab kätte kõik asendamatud aminohapped. Nad on ka märkimisväärsed magneesiumi, vase-, tsingi-, foolhappe- ja kiudainete sisalduse poolest. Tänu suurele kiudainete sisaldusele aitavad kikerherned kolesteroolitaset alandada ja veresuhkru taset tasakaalus hoida, sobides hästi diabeetikutele. Kikerherned sisaldavad veel molübdeeni. See mineraal aitab kehal sulfiteid kahjutuks muuta. Sulfiteid on säilitusainena nii veinides, lihatoodetes kui salatites. Sulfitite suhtes tundlikel inimestel võib selliste toitude söömine tekitada peavalusid, südame kloppimist ja allergiat. Kikerherned sisaldavad ka rauda, kuid selle saab kätte koos C-vitamiiniga. Sellepärast sobib herneste juurde kapsas, milles on rohkesti C-vitamiini. Maitselt ja lõhnalt meenutavad kikerherned pisut kana, millest ilmselt ka nende inglise keelne nimetus chickpeas.

Lisaks on kikerhernestel diureetiline ja seedemahlade eritumist soodustav toime, nad on head soolestiku puhastamiseks. Kikerhernejahu aga segatuna kokku võrdses koguses veega sobib kasutada retseptides muna taimse aseainena.

Kikerherne–kapsasupp

4 portsjonit  (8 Figuurisõprade ühikut)

1 portsjon  (2 Figuurisõprade ühikut)

  • 240 g keedetud kikerherneid (või  400 g purk konservkikerherneid)
  • 200 g hiina kapsast
  • 1 punane sibul, tükeldatud
  • 3 küüslauguküünt, peeneks 
  • 1 sl oliiviõli
  • Kanapuljongikuubik
  • Soola
  • 1 tšillipirakaun
  • 2 sl sulatatud juustu (või 4 sl 10-protsendilist hapukoort)
  • Rosmariini
  • 1 l vett

Kuumuta pann 1 sl oliiviõliga ning prae tükeldatud sibulat, hakitud küüslauguküüsi ja veidi rosmariini umbes 3 min. Seejärel lisa 1 l kanapuljongit (või aedviljapuljongit), tšillipiprakaun, kikerherned (konserveeritud kasutades loputa eelnevalt külma vee all ja nõruta) ja hakitud hiina kapsas. Keeda tasasel tulel 5 minutit. Enne serveerimist lisa toorjuustu või 10-protsendilist hapukoort ning tingimata raputa peale värsket maitserohelist. 

Foto: Figuurisõbrad
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles