Kas raskesti kättesaadava mängimisel on mõtet?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Oletame, et oled vallaline kena neiu, kellele on hakanud silma üks tore meesterahvas. Flirt mehega näitab, et ta on sinust huvitatud. Kas nüüd tuleks ka enda huvi rohkem välja näidata või oleks kasulikum oodata?

Noortefilmidest ja sõbrannade juttudest võib jääda kõlama soovitus mängida raskesti kättesaadavat. Aga kas sellest on üldse mingit kasu? Psychology Today otsib vastuseid psühholoogiauurimustest.

Seniajani on näidanud mitu uuringut, et raskesti kättesaadava mängimisel pole mingit mõtet. Sotsiaalse suhtluse proovitempliks on põhimõte, et meeldimine on vastastikune: meile meeldivad need inimesed, kellel meeldime me isegi. Kui keegi mängib raskesti kättesaadavat, siis ei näita ta oma huvi välja ja võimalus teises enda vastu huvi tekitada jääb ära. Nii näitavad mitmed uuringud, et raskesti kättesaadava strateegia ei soosi nii positiivseid hinnanguid kui mõni teine lähenemine.

Hoolimata sellest võib teiste suhteid ja kurameerimist jälgides ikkagi tunduda, et naised, kes hoiavad mehi lõa otsas, saavad rohkem tähelepanu ja pakuvad meestele huvi. Kuidas siis nii?

Ühe värskema uurimusega leidsid teadlased (Dai, Dong, ja Jia, 2014) uue selgituse, miks on sel levinud suhtemängul oma kasu. Oma juurdluse eelduseks võtsid nad põhimõtte, et huvi suhte algatamiseks võib jagada kaheks: meeldimine ehk positiivne hinnang partnerile ja tahtmine ehk motiveeritud iha. Nagu eelnevalt mainitud, keskenduti varasemates uuringutes põhimõttele, et raskesti kättesaadava mängimine võib vähendada meeldimist, kuid kuidas mõjutab see iha?

Tuleb välja, et kui on soov panna kedagi end tõeliselt tahtma, siis on raskesti kättesaadava mängimisel isegi mõtet. Kiirkohtingute laadsete katsete abil selgitasid teadlased välja, kuidas mõjutab vallaliste meeste motivatsiooni suhtesse astuda naistega, kes mängivad raskesti kättesaadavat ja naistega, kes on sellega varmalt nõus. Ka vaadati, mismoodi käituvad naised meestele kõige rohkem meeldivad. 

Tulemused olid selged: raskesti kättesaadava mängimine tõstis meestes soovi naisega koos olla, aga kui mehel oli juba naise vastu huvi, siis meeldivust see enam ei tõstnud. Seega võid suhtuda raskesti kättesaadava mängimise taktikasse lähtuvalt sellest, mis on su enda eesmärk. Näiteks on sellest kasu, kui soovid lühikest romanssi või tahad palju tähelepanu, aga pole huvitatud kindlast suhtest.

Kui on aga soov suurendada kellegi positiivseid tundeid enda suhtes, tuleks olla hoopis võimalikult otsekohene, järjekindlalt positiivne, osavõtlik ja avatud. 

Kuna kättesaamatu tundub ihaldusväärsem, kasvatab raskesti kättesaadava mängimine iha, kuid ei tee sind meeldivamaks. Seevastu meeldivus võib kasvada millekski enamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles