Psühhoterapeut: mees ei pea leppima kehva kooseluga

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna toimuval mehe tervise ja isadepäeva konverentsil «Mees, milleks sind vaja on?» rääkis psühhoterapeut ja PREP-paarisuhtekoolitaja Karmen Maikalu, et Eesti inimesed lepivad kergekäeliselt õnnetu kooseluga ja nad ei oska oma suhteprobleemidest rääkida. Kuid suhtemustreid on võimalik muuta ja seda peaksid eestlased rohkem õppima. Samas on pingeline paarisuhe oluliseks mõjuteguriks terviseprobleemide tekkimisel nii meestel, naistel kui ka nende lastel.

«Kõige tähtsam suhe perekonnas on mehe ja naise vaheline suhe ning see unustatakse tihtipeale ära,» märkis Karmen Maikalu. «Juhtub nii, et paar, kes siiamaani on olnud mees ja naine hakkavad ühel hetkel kutsuma üksteist issiks ja emmeks. Ja kui siis lapsed on suured, lähevad kodust ära, tekib mehel ja naisel küsimus – et mida me nüüd siis teeme? Sealt tekivad paljud probleemid. Ärge unustage mehe ja naise vahelist suhet ära, hoidke seda värskena!»

Karmen Maikalu sõnul soovib iga mees olla suhtes kuuldud, nähtud ja mõistetud. Kui ta ei leia lähedust oma perekonnast, siis minnakse otsima seda kusagilt mujalt. «Kui mees ütleb, et kõik on korras, siis tähendab, et ta sageli tegelikult ei mõtle oma probleemile. Eesti ühiskonnas on tavaline, et inimesed vaidlevad olmeliste asjade üle, kuid ei räägi olulistel teemadel, mis tegelikult haiget teevad. Sest kardetakse, et siis läheb tüliks ära,» rääkis Karmen Maikalu. «Inimesed kaotavad lootuse – ah, et ongi jama suhe, kõik elavad ju nii. Tegelikult ei pea keegi leppima kehva kooseluga ja on oluline teadvustada, et on võimalik õppida ja oma suhet parandada.»

EMORi uuringueksperdid Kaidi Reedi ja Tatjana Krieger, kes tegid ühisettekande «Milline on ideaalne mees?», tõid välja, et kuigi ootused ja stereotüübid nii mehele kui naisele on mõnevõrra erinevad, on need neli kõige tähtsamat omadust, mis teevad inimesest ideaalse partneri, täpselt samad. «Partner peab olema: 1) lahke ja arusaaja; 2) intelligentne; 3) põnev isiksus; 4) hea tervisega,» märkisid Kaidi Reedi ja Tatjana Krieger. «See on sama nii meeste kui naiste puhul. Kui mõni levinud arusaam välja tuua, siis 50 protsenti meestest leidis, et mehed ei nuta. Kuid ainult 27 protsenti naistest arvas, et mehed ei tohi nutta. Eesti mees tahab olla kõvem, kui naised temalt ootavad.»

Konverentsil saavad sõna mitmed tuntud arstid ja ühiskonnategelased: Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, dr Margus Viigimaa, dr Mare Ainsaar, dr Anneli Raave-Sepp, dr Kristo Ausmees, paarisuhtekoolitaja Karmen Maikalu, uuringueksperdid Kaidi Reedi ja Tatjana Kriger, kirjanik Ilmar Tomusk, videointervjuu annab piiskop Philippe Jourdan. Poliitikute debatis osalevad Margus Tsahkna, Mailis Reps ning Artur Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles