Lihtsaid nippe, kuidas kaalust alla võtta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt oled kuulnud ütlust «mis silmist, see meelest». Seda ütlust tasuks meeles pidada siis, kui soovid kaalust alla võtta, sest kui ahvatlev kommikauss ei seisa pidevalt su silme all, siis sul ei pruugi üldse meelde tulla, et kuskil kapis ootavad sind maiustused.

Hiljuti avaldati ühe uuringu tulemused, millest selgus, et need inimesed, kel on kodus magusad hommikusöögihelbed ja limonaadipurgid nähtaval kohal, on tõenäoliselt ülekaalulised. Aga need, kel on köögis nähtaval kohal hoopis puuviljavaagen, võtavad kergemini kaalust alla, kirjutab Daily Mail.

Tervisliku kehakaalu hoidmine võib olla keeruline, kuid õnneks on mõned nipid, mille abil saab selle protsessi enda jaoks kergemaks muuta (nt joo vett iga kord, kui tekib tahtmine midagi põske pista; mälu toitu aeglaselt; pane tähele, mis on su taldrikul). 

Ekspertide hinnangul ei tule kaalulangetamiseks muuta mitte seda, mida sa sööd, vaid hoopis seda, kuidas sa sööd. Uute harjumustega kohanemine võib aega võtta, kuid oluline on endale kindlaks jääda ja mitte alla anda. Kui sa hakkad märkama, et su enesetunne ja välimus on muutunud paremuse suunal, siis on juba palju kergem edasi liikuda.

Väga oluline on söömise ajal täielikult oma toidule keskenduda. Enne sööma asumist nuusuta toidu aroomi, alusta väikeste suutäitega, naudi iga suutäie maitset, pane tähele toidu tekstuuri. Võta söömiseks aega ja naudi tervet kogemust. 

Toitumisekspertide arvates tasuks muuta ka oma mõtlemist, ent seda tuleb teha õigesti. Kui korrutad endale, et «sel nädalal ma šokolaadi ei söö» või «ma pean süsivesikutest hoiduma», siis ei jää su ajule eitus meelde – aju mäletab ainult sõnu «šokolaad» või «süsivesikud». Pigem ütle endale: «Ma kavatsen sel nädalal palju puuvilju nautida, ostan maasikaid, mustikaid, kirsse, virsikuid, kiivit, banaani». Sel moel keskendub aju tervislikele toiduainetele ja sa sööd neid rohkem.

Kindlasti ei tohiks endale öelda, et sa vihkad dieedipidamist või kinnitada, et kaalulangetamine on väga raske. Sellised mõtted viivad ainult läbikukkumiseni. Mõtle hoopis sellele, kui hea on su enesetunne, kui näed peeglist midagi, mis sulle väga meeldib. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Järgnevalt on välja toodud mõned toitumisnõustajate soovitused, kuidas muuta oma toitumisharjumusi tervislikumaks.

1. Saa sõbraks õunaäädikaga

Mitmed Suurbritannias tuntud toitumiseksperdid soovitavad menüüsse lisada õunaäädikat. Õunaäädikas mõjub seedeelundkonnale hästi ja selle kasutamine on hästi lihtne: lisa supilusikatäis õunaäädikat klaasile veele ja joo see ära või kasuta õunaäädikat salatikastmena.

2. Ole alkoholiga ettevaatlik

Alkoholis on palju kilokaloreid. Kui sul on plaanis alkoholi tarbida, pane hoolikalt tähele, mida sa jood ja ürita kokteile vältida. Populaarses Piña Colada kokteilis võib olla koguni 500 kilokalorit. Kõige mõistlikum oleks alkoholi täielikult vältida, aga kui jood, mõtle eelnevalt hoolikalt läbi, mida tasuks juua.

3. Söö aeglaselt

Üks lihtsamaid nippe, kuidas kaalust alla võtta, on aeglasemalt süües. Ürita igat suutäit nautida ja mälu toit korralikult läbi.

4. Söö õigel ajal

Söö siis, kui on söögiaeg, mitte siis, kui tunned nälga. Iga kolme tunni tagant võiks teha väikese söögipausi, et näljatunne ei muutuks liiga suureks.

5. Tee oma ajule tünga

Kasuta söömiseks väiksemaid taldrikuid ja kausse. Väike, kuid toiduga täidetud taldrik on ahvatlevam kui suur taldrik, mis on pooleldi tühi. Puu- ja juurviljadega ei pea aga koonerdama, kui taldrik on liiga tühi, siis puu- ja juurvilju võid sinna ohtralt kuhjata.

6. Loobu kofeiinist

Kofeiin mõjutab energiataset ja võib unekvaliteeti muuta. Mõned inimesed väidavad, et kofeiin kiirendab ainevahetust, kuid tegelikult ei jää su keha millestki ilma, kui sa loobud kofeiinist.

7. Muuda oma mõtlemist

Räägi endaga positiivsel toonil ja kujuta ette, milline sa tahaksid välja näha – saledam, paremas füüsilises vormis, tervislikum. Ära mõtle sellele, milline sa ei tahaks olla (ülekaaluline, lodev, paks). See on võimas moodus, kuidas oma ajule uued eesmärgid seada.

8. Mälu igat suutäit 30 korda

Kas teadsid, et liiga kiiresti söömine ja söömine seni, kuni su kõht saab täis, suurendab ülekaalulisuse riski? Seedimine saab alguse juba suust ja närimise ajal vallanduvad suus süljeensüümid, mis hakkavad toitu lõhkuma. Mida rohkem sa toitu närid, seda kergem on organismil toitu seedida ja toitaineid kätte saada.

9. Kõik kilokalorid pole võrdsed

Ära loe kilokaloreid ega kaalu oma toiduportsjone – kõik kilokalorid pole võrdse väärtusega. Mõned toidud on kordades toitvamad kui teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles