Kaalulangetajale lubatud maiustuste nimekiri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaan.
Banaan. Foto: SCANPIX

Kas tead kedagi, kellele ei maitse magus? Ehk sulle meenuski mõni inimene – aga mis on köömes kuhja kõrval? Magusamaailm on meeletu. Muuda see nüüd ka tervislikuks!

Tervislikult magus maailm ilma suhkruta on võimalik! Sinu ees on maiused, millel peale mõnusa magususe on väärt omadused. Magusavajaduse rahuldamisele lisaks varustad oma keha neid hõrgutisi süües vitamiinide, mineraalainete ja muude vajalike toitainetega.

Kust tuleb magus mekk?

  • Küpsed banaanid – kõige magusamad on alati need banaanid, millel juba väikesed pruunid täpid peal. See on märk viimase vindi küpsusest! Banaan on üks imetabane vili, tema toiteline väärtus muutub küpsemise käigus: kui banaan on rohekam, on selle koostis tärkliserikkam, mida küpsemaks ta aga saab, seda rohkem suhkruid sellest leiab. Kui soovid, et banaanidest valmistataval ampsul oleks magusam mekk, kasuta kindlasti just küpsemaid vilju.
  • Datlid – ühed lemmikkomponendid toorkookides ja idamaistes maiustustes. Rikkalikule energiale ja külluslikule suhkrule lisaks on neis hulgaliselt kasulikke kiudaineid ning märkimisväärselt vajalikke vitamiine ja mineraalaineid, eriti B-grupi vitamiine, kaaliumi, rauda, fosforit ja magneesiumi.
  • Kookospalmisuhkur – kookospalmi magusast nektarist valmistatud looduslik magustaja on loomu poolest väikese glükeemilise indeksiga (GI). Kui näiteks roosuhkru GI on 68, siis kookospalmisuhkru oma 35, mis tähendab, et selle energia vallandub organismis aeglaselt. Kui suhkru ja tühjade kalorite vahele saab seada võrdusmärgi, ei kehti see kindlasti kookospalmisuhkru kohta, milles leidub rohkelt mineraalaineid, näiteks kaaliumi, magneesiumi, tsinki ja rauda, ning B-rühma vitamiine.
  • Mesi – lusikake puhast Eesti mett on ikka terviseks. Mees on peidus looduslikud suhkrud, mineraalained, vitamiinid, antioksüdandid ja aminohapped. Kui toiduvalmistamisel tarvitad mett, võta seda kindlasti vähem kui suhkrut. Ühe tassitäie suhkru võid asendada kolmveerand tassi meega.

Puuderda kaneeliga!

Hurmava lõhnaga kaneelil on hämmastav omadus. Riputa seda igale magusale ampsule – koogile, šokolaadivahule, oma latte macchiatole – ja puista smuuti sisse. See hoiab veresuhrutaset lakke sööstmast! Lisaks aitab kaneel taltsutada isu, jaotab energiat pikema aja peale ja tasakaalustab kõhunäärme tööd. Seetõttu on see väga hea ka diabeeti põdevatele inimestele.

Artikkel ilmus esmakordselt Tervis Plussi eriväljaandes Kilo & Kalor. Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles