Mida teha, kui ülesanded kuhjuvad üle pea?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui asjad kipuvad üle pea kuhjuma, nii et ei leia enam väiksematki hetke lõõgastumiseks, tuleks üle vaadata nii koduste kui ka töiste ülesannete päevarutiinid. Vahel on kasulik ja suisa nõutav enda ja lähedaste heaolu silmas pidades osata öelda «ei».

Selleks, et kohustused kuhjuksid üle pea ja tekiks tunne, et aega üldse pole, ei pea sugugi olema pere ja töö vahel end jagada üritav ema. Ajaga on täpselt samamoodi nagu rahaga – seda on alati vähe. Küll aga saab nii aega kui raha teistmoodi kulutada, paremini plaanides.

Öelge «jah» kõigele, mis vähendab koormust

Endine moeajakirjanik ja vabakutseline kirjanik Grace Saunders soovitab peagi ka eestikeelselt ilmuvas «Suurepärase ema käsiraamatus» ütleda «jah» kõigele, mis vähendab koormust ja aitab asju tasakaalus hoida – «jah» elukaaslasele, kes tahab süüa teha, «jah» ämmale, kes tahab lapsi hoida, «jah» abivalmile assistendile.

Kõige muu osas, mis võib koormust suurendada, tuleb aga enne nõustumist hästi järele mõelda ja vajadusel infot juurde küsida. Portaalis ModernMom.com soovitatakse vähimagi kõhkluse puhul vaikimisi kõigele «ei» ütelda, kuna seda on lihtsam hiljem jaatuseks muuta kui vastupidi.

Bizzywomen.com soovitab kohustuste puntrast läbi murdmiseks alustada nende sõnastamisest ning kolme erinevasse kategooriasse jagamisest - näiteks isiklikud, suhete ja karjääriga seotud ülesanded.

Ülesloetletud kohustustele tuleb omakorda märkida viiepalliskaalas prioriteet ning alustada olulisematest. Mahukamate ülesannete lahendamise teeb lihtsamaks nende jagamine väiksemateks ülesanneteks, nii tundub eesmärgini jõudmine ka käegakatsutavam.

«Ei» olgu konkreetne

Naistel on tihtipeale vaja mitut asja korraga teha, kuid igal inimesel on võimekuse piirid. Selleks, et oma tööd hästi teha, tuleb mõned ülesanded teistele jätta või ümber jagada, olgu tööl või kodus.

Tähtis on osata «ei» ütelda ning oma aega mitte üle plaanida, seejuures jättes aega ka puhkamiseks, soovitab Lisa Quinn portaalis ModernMom.com. «Ei» ütlemise peaks lihtsamaks tegema see, kui ülesanne läheb vastuollu isiklike eesmärkidega, kirjutab The Skyes Group oma kodulehel.

«Ei» ütlemisel on oluline olla konkreetne. Pikad selgitused võivad jätta mulje keerutamisest ja isegi valetamisest. Samuti võib pikemalt vastamine jätta ka endale süütunde, nii et eituse tulemuseks hoopis nõusse jäämine. Olge sõbralik, kuid kindel, vajadusel korrake keeldumist.

Kui nõustute, siis nautige oma tööd

Kui teisiti ei saa, võib pakkuda teene soovijale alternatiive, näiteks tegeleda asjaga hiljem või pakkuda välja kedagi teist, kes võiks niisamuti ülesandega edukalt toime tulla. Ettevaatlikuks tuleb jääda palve lõppu lubaduse andmisel, et aitate juhul, kui kedagi teist ei leita - jääge endale kindlaks.

Kui ülesanne tuleb vastu võtta, soovitab Lisa Quinn eelnevalt kõigis ülesande täitmisega seotud üksikasjades, alates lähteinfost ja lõpetades tähtaegadega, võimalikult täpselt kokku leppida, vältimaks lahtiseid otsi ja ülesande venimist teiste osapoolte tõttu.

Olles kord tööle «jah» ütelnud, tuleb ka täielikult pühenduda - vastasel juhul ei ole te ise rahul ega valmista head tunnet ka teistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles