Külastajate mass jooksutas Perekooli umbe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemämmaemand Pille Teesalu.
Vanemämmaemand Pille Teesalu. Foto: Sille Annuk

Eilsest alates esineb tõrkeid perekool.ee lehe töös, kuna Eesti Ämmaemandate Ühingu presidendi Pille Teesalu sõnul tõi «Pealtnägija» kajastus kaasa enneolematu lugejate tulva.

Teesalu sõnul olid suuremad probleemid õhtul. «Kui ma IT-töötajalt hommikul küsisin, et mis juhtunud on, siis ta ütles, et eile õhtul oli korraks tohutu kasutajate tulv,» rääkis Pille Teesalu.

Hetkel saab ta tööarvutist lehele, kuid koduarvutist ei pääsenud Teesalu samuti Perekooli. Samas on mitmetel kasutajatel täna hommikul endiselt probleem lehele pääsemisega.

Enne kella 12 paiku oli probleem lahendatud. Teesalu sõnul oli maas vaid pealeht.

Teesalu sõnul tehti eile spetsiaalne foorumiteema, kuhu kogutakse arvamusi seoses «Pealtnägija» looga. Teesalu sõnul jälgitakse praegu seda teemat väga põhjalikult, et solvavad kommentaarid kustutada.

«See on praegu väga viisakas,» ütles Teesalu. Tema sõnul kaitsevad postitajad pigem foorumit ja saadavad palveid, et kommenteerijatelt ei nõutaks tulevikus identifitseerimist. Samas on kasutajad kritiseerinud ka Perekooli moderaatoreid, et nad pole suutnud solvavaid kommentaare ära kustutada.

Eilne «Pealtnägija» rääkis, kuidas perekool.ee foorumisse postitakse väga sageli anonüümset sõimu, millele platvormi omanik Eesti Ämmaemandate Ühing kuigi aktiivselt ei reageeri.

Mitu nn beebiblogijat on kuulutanud sõja Perekoolile, süüdistades, et tegu on Eesti õelaima netifoorumiga, vähendas ERRi uudisteportaal ETV saadet «Pealtnägija».

Asja teeb tähelepanuväärseks, et algul heal eesmärgil loodud platvormi peab Eesti Ämmaemandate Ühing ja sellele maksab peale riik. Kuna selgub, et ühingu jaoks on Perekooli reklaamimüük suurim tuluallikas, püstitas saade küsimuse – on nad tegelikult huvitatud selle puhtaks rookimisest? Kriitikute eesotsas on blogija Mariann Treimann ehk Mallukas.

«Ma olen ise ka mõelnud, et äkki jääb mõnele lapsele kodus peksa andmata, kui saab ennast nagu välja elada kuskil, et... Aga selles suhtes, ma ei tea, mingu ravile siis, ma ei viitsi ka nagu mingi avalik peksukott olla,» rääkis Mariann Treimann ETV saates «Pealtnägija» .

«See blogimise eesmärk ongi ju see, et seda loetakse, ja sellega kaasnevad paraku nii toetajad kui vastased,» arvas Eesti Ämmaemandate Ühingu president Pille Teesalu.

Põgus surfamine kinnitab: kohati ehmatava detailsusega lahatakse Perekoolis nii kuulsuste kui lihtinimeste füsiognoomiat ja intiimelu, selgitas «Pealtnägija». Pahatihti on näha, et foorumit kasutatakse ärategemiseks pere purunemise korral.

«Kui teie kohta isiklikult kirjutataks kusagil internetis, et teie laps on reptiil või teie mees rahuldab teist naist, kusjuures nimeliselt on isikud identifitseeritud, või teie ise olete näiteks lõdva püksikummiga või teie ämm on muidusööja, mis tundeid see teis tekitaks?» küsis ajakirjanik.

«Kummaline küsimus... Mis moel ma sellele lähenen?! Ma ei loekski selliseid asju!» vastas ämmaemandate ühingu president Pille Teesalu.

Ämmaemandate ühingu juba 1999. aastal loodud Perekool on idee järgi superettevõtmine. Missioon on pakkuda kiiret, kättesaadavat, tasuta, anonüümset ja heal professionaalsel tasemel nõustamist peret planeerivatele, lapseootel ja lastega peredele. Alates 2013. aastast toetab seda ka riik hasartmängumaksu rahast - näiteks käesoleval poolaastal 8977 euroga. Kodulehel on umbes 30 500 registreeritud kasutajat ja 80 000-108 000 unikaalset külastust nädalas.

Kuid ka Perekooli enda rahataotluses toodud numbrid näitavad, et nõustamine on langustrendis. 2014. aastal vastasid spetsialistid mureküsimustele poole vähem kui 2009. aastal. Aja jooksul on teemadering tervishoiust kaugenenud ja toon käest ära läinud.

«Á la keegi tuleb ja küsib näiteks, et kuulge, mul on lapse töövihikus sihuke ülesanne, mida ma ei oska lahendada, kas keegi aitaks mind. Eeldades, et see on Perekool ja seal on teised lapsevanemad ja äkki keegi oskab aidata, saab ta hoopis teada, et ta on mõttetu libu, kes on arvatavasti kuskil suvaliselt jorsilt lapse saanud, ei oska lugedagi, ja miks ta üldse neid lapsi teeb, kui ta ei oska ülesannet töövihikustki lahendada. Ja see on reaalselt, avage ükskõik mis teema, ja keegi saab seal sõimu. Lihtsalt keegi saab sõimu,» rääkis Treimann.

Ühingu presidendi sõnul on Perekoolis üle 3000 teema ja Top 45 hulgas on tema hinnangul ainult kasulikud asjad. Kui küsime seda edetabelit näha, selgub, et esiotsa teemad on – immigrandid, abielumeeste armukesed ning tuludeklaratsioon ja nii edasi. Ilmselt on küsimus, mida keegi peab asjalikuks. Seda kõike haldavad kolm osakoormusega moderaatorit ja president möönab isegi, et anonüümses keskkonnas kipub asi aeg-ajalt käest minema.

«Inimesed ei oska käituda! Nad unustavad ära, kus nad on, ja et nad on tuvastatavad,» ütles Teesalu.

Uue teema saab algatada iga registreeritud kasutaja. Kusjuures see, kes ise nime ei võta, saab automaatselt varjunime Kägu. Seega me ei tea, kas konkreetsete kägude taga on üks, kümme või sada isikut. Mallukas on kõige reljeefsem näide, aga ta ei ole ainus. Näiteks ühele selle loo kontekstis anonüümseks jääda soovivale blogijale, kes on väikelapse ema, tuli perekooli sõim nii halval ajal ja valusalt, et tal tekkisid lausa enesetapumõtted. Seda enam, et tema palveid tekst maha võtta eirati.

Perekool ise väidab, et sobimatu jutt kustutatakse mõne tunniga pärast kaebust. Samas on küllaldaselt konkreetseid näiteid, kus sõimu ei võeta maha kuude ja aastate kaupa, hoolimata konkreetsetest palvetest.

«Kui on postitusi, mis on seotud isiku nimedega, siis esmaselt tuleks tegelikult need nimed sealt likvideerida ja püüda seda postitust siis sobivaks kohendada. Kui teda ei ole võimalik korrastada, siis minnakse kustutamiseni. Aga see kustutamine ei ole tavapärane tegevus tegelikult portaalis, sest kustutamine - kuidas ma ütlen -, kustutamine kutsub esile taas uue ja uue teema algatuse. Ega see teema ei jää siis kuhugi vaka alla,» rääkis Teesalu.

Selgub, et Perekool on Eesti Ämmaemandate Ühingu suurim tuluallikas. Umbes pool ühingu rahast tuleb foorumi reklaamimüügist – aruande kohaselt 2014. aastal üle 70 000 euro ja 2013. aastal üle 50 000 euro. Sellest makstakse muu hulgas ka presidendi palk.

Teesalu tunnistas, et Perekool on nende jaoks ülioluline, aga tõrjus teooriat, et külastatavuse säilitamiseks pole nad huvitatud selle rookimisest. Tema sõnul kavatsetakse rakendada tervet arsenali uusi tehnilisi meetodeid, et korda pidada. Samas on tal kahju, et ämmaemanduse arendamise asemel tuleb selliste probleemidega tegeleda.

Pärast «Pealtnägija » saadet avaldas Perekool toimetuse pöördumise, milles on öeldud:

«Perekool.ee ei hakka Pealtnägijas välja toodud probleemide arutelu tsenseerima, siiski palume aruteludes jääda viisakaks ning mittesolvavaks. Solvavad kommentaarid kustutatakse! [---] Lisaks on kõigil võimalus siin anonüümselt kirjutada, kuidas Teie arvates saame Perekool.ee paremaks ja kasutajasõbralikumaks muuta. Teie antud tagasiside kokkuvõte avalikustatakse 16. november Perekool.ee's.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles