Põnevaid fakte Halloweeni kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna, 31. oktoobril tähistatakse Halloweeni, mis on populaarne peamiselt USAs. Halloweeni iseloomustavad kõige paremini kõrvitsa sisse tehtud küünlapesa, hirmuäratavate kostüümide kandmine ja kommide kogumine. Mida tasuks veel selle omapärase püha kohta teada?

Sajandite jooksul on Halloween kõvasti muutunud: kui alguses käidi sel päeval toitu kerjamas, siis nüüd on tegemist kommertspühaga. Good Housekeeping tõi välja mõned põnevad faktid selle püha kohta.

1. Halloween sai alguse enam kui 2000 aastat tagasi

Halloweeni eelkäijaks võib pidada festivali nimega Samhain, mis tähendab «suve lõppu». Seda festivali peeti alati novembrikuu alguses ja sellega tähistati saagikoristuse lõppu. Samas usuti, et just sel päeval lähevad surnute hinged teispoolsusesse.

2. «Komm või pomm» eksisteeris juba keskajal

Iirimaal ja Šotimaal eksisteeris juba keskajal selline komme, et vaesed täiskasvanud ja lapsed tõmbasid ühel päeval omale kostüümid selga ning olid nõus toidu või raha nimel laulma või palveid lugema. Praegusel ajal on Halloween pigem ettekäändeks lastele, miks rohkelt kommi süüa.

3. Sajandeid tagasi otsiti Halloweeni ajal ka abikaasat

18. sajandil ja ka enne seda elanud naised pidasid lugu Halloweeni traditsioonidest, mis pidavat aitama neil kaaslast leida. Näiteks söödi maiustusi, et näha unes oma tulevast kallimat või mängiti kosjasobitamise eesmärgil õuntega.

4. USAs muutus Halloween populaarseks tänu immigrantidele

Kui iirlased 19. sajandi keskpaigas oma kodumaalt näljahäda tõttu lahkusid, viisid nad oma Halloweeni-kombed USAsse. USAs võeti püha kiiresti omaks ja muudeti seda natuke, näiteks hakati tegema salakavalaid «trikke». Mõned usuvad, et «komm või pomm» muutus 1930. aastate paiku populaarseks just seetõttu, et trikitajaid kuidagi ohjeldada.

5. Teise maailmasõja ajal seiskus kommide jagamine

Põhjuseks oli suhkru normimine. Kui sellega lõpp tehti, kujunes «komm või pomm» selliseks traditsiooniks, nagu see on praegusel ajal tuntud. Kommitootjad hakkasid ohtralt reklaamikampaaniaid tegema, et olukorda ära kasutada.

6. Praegu on sellest saanud kommertspüha

USAs müüakse Halloweeni ajal koguni kahe miljardi dollari eest maiustusi. Sellest on saanud suur kommertspüha, mis jääb alla vaid jõuludele.

7. Kõrvitsa sisse küünla panemise komme pärineb iirlastelt

Inglise keeles on nende kõrvitsate nimeks Jack O’Lantern. See nimi pärineb väidetavalt Iirimaal elanud mehelt Stingy Jackilt (ihne Jack), kes suutis kuradile vingerpussi mängida ja seetõttu ei lubatud teda ei taevasse ega põrgusse. Jacki saatuseks oli mööda maad ringi käia ja ta hoidis alati käes laternat, mistõttu hakati teda kutsuma Laterna-Jackiks.

8. Esialgu ei õõnestatud sugugi kõrvitsaid

Küünla jaoks tehti pesa hoopis kartuli või naeri sisse. Ka see komme pärines Iirimaalt.

9. Halloweeni põhitoonideks on must ja oranž

Põhjuseks on see, et just neid toone seostatakse sügisese saagikoristusega. Lisaks sellele sümboliseerib oranž tugevust ja vastupidavust, must on aga surma ja pimeduse sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles