Üllatav põhjus seletamatu kaalutõusu taga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sulle ei tule ilmselt üllatusena, et tervislikud unemustrid aitavad kaasa üleüldiselt heale elukvaliteedile, kuid teadlased on avastanud veel ühe põhjuse, kuidas uni sind mõjutab.

Cosmopolitan.com vahendab teadusajakirjas Behavioural Sleep Medicine avaldatud uuringut, milles teadlased uurisid üheksa nädala vältel 132 tudengi une- ja kaalukõveraid.

Tulemused paljastasid, et tudengid, kes mõnedel päevadel ärkasid kindlal kellaajal, kuid teistel ei pidanud näiteks varahommikul loengutesse jõudma, võtsid kaalus rohkem juurde kui need õpilased, kelle unegraafik oli stabiilne.

Teadlased arvavad, et põhjuseks on organismi üleüldine segadus, mida ebakindlatel aegadel magamaminek kaasa toob – ainevahetus on pidevalt kerges häireseisundis, mis soodustab kaalutõusu. Teoorias võib see tähendada, et ka juhul, kui sa magad «õige» hulga tunde, aga teed seda «vale» graafiku järgi, mõjub see su kehakaalule ikkagi halvasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles