Luude hõrenemine ei hooli soost

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luude hõrenemine ohustab tegeleikult nii mehi kui naisi.
Luude hõrenemine ohustab tegeleikult nii mehi kui naisi. Foto: SCANPIX

Osteoporoos ehk luude hõrenemine on haigus, mida peetakse tihti vaid naistele omaseks, kuid tegelikult vaevab see ka paljusid mehi.

Viimastel aastatel on meeste osteoporoos oluliseks rahvatervise probleemiks tunnistatud, sest üle 70-aastaste meeste arv kasvab ning jätkuvalt suureneb ka meeste keskmine eluiga, mis toob kaasa luumurdude sagenemise, kirjutas Eesti Osteoporoosi Seltsi president Katre Maasalu Meditsiiniuudiste lehes.

Tüüpilisteks osteoporoosist tingitud luumurdudeks on meestel reieluukaela-, lülisamba- ja randmepiirkonna murrud. Samalaadsed luumurrud on levinumad ka naiste seas.

Osteoporoosist tingitud luumurdude risk on üle 50-aastaste meeste puhul 30 protsenti. Umbes 25–30 protsenti reieluukaelapiirkonna murdudest ning 20 protsenti lülisamba­murududest esineb meestel. Arvatakse, et 2025. aastaks on meeste ja naiste reieluukaela­piirkonna murdude arv võrdsustunud.

Olukorda komplitseerib asjaolu, et tüsistuste ja murruga seotud suremus on meestel kolm korda suurem kui naistel.

Esmase osteoporoosi puhul on põhjuseks inimese vananemisega seotud luumassi kadu või teadmata põhjustel toimuv luumassi vähenemine. Enamikul osteoporoosiga meestel esineb ka vähemalt üks sekundaarne põhjus ja luukoe massi vähenemine on tingitud elustiilist, haigustest või ravimitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles