Video: seksiga nõusolek on sama lihtne ja loogiline kui tassike teed

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
  • Ükskõik, kas tegemist on tee või seksiga, kõige olulisem on nõusolek.

«Aga ta ju ise tahtis!» «Ta alguses oli ju nõus!» «Mulle tundus, et ta on huvitatud...» Need on laused, mida ikka veel tuuakse liiga sageli ettekäändeks, et sooritada seksuaalvägivalda.

Blue Seat Studios on kokku pannud väga tabava video, mis selgitab, kuidas aru saada, millal keegi on seksiga nõus ja millal pole. See on sama lihtne kui tassike teed!

Nad soovitavad ette kujutada, et kui sa üritad kellegagi seksida, proovi asendada sama mõte teisele osapoolele teetassi pakkumisega.

«Kas sa sooviksid tassikest teed?»

  • Kui partner vastab: «Oo jaa, ma sooviksin väga tassikest teed!» Järelikult on selge: ta soovib teed.
  • Kui partner vastab: «Ma ei tea... Ma pole päris kindel...» Sa võid neile valmistada tassikese teed, kuid ole valmis ka selleks, et ta seda siiski ei joo. Ja kui ta seda ei joo, ei tohi sa mingil juhul sundida teda teed jooma. Lihtsalt seetõttu, et sa selle teetassi valmis keetsid, ei tähenda, et sa oled ära teeninud, et teine ka selle ära joob.
  • Kui partner vastab: «Ma ei taha tassikest teed.» Ära tee talle teed! Lihtsalt ära tee teed. Ära sunni teda teed jooma, ära mine närvi, et teine teed ei taha – nad lihtsalt ei taha teed!
  • Kui partner vastab: «Jah, palun! See oleks sinust väga kena!» Sa teed tee valmis, kuid selle aja peale on partner juba ümber mõelnud. Jah, see on natuke häiriv, aga see ei tähenda, et neil oleks kohustus seda juua. Alguses nad tahtsid teed, nüüd ei taha – see on täiesti okei, inimestel on õigus meelt muuta.
  • Kui partner on teadvusetu, ära tee neile teed. Teadvusetud inimesed ei soovi teed, samuti ei ole nad võimelised vastama su küsimusele, kas nad teed tahaksid. Võib-olla ta olid ärkvel, kui sa talt esmalt küsisid, kas ta teed sooviks, aga aja jooksul, mis sa teed valmistad, on nad ära vajunud. Pane teetass käest, kontrolli, et teise inimesega on kõik korras ja kõige olulisem: ära sunni neid teed jooma! Isegi, kui nad alguses olid tee poolt, teadvusetuna ei soovi nad seda kohe kindlasti.
  • Kui partner hakkas teed jooma, kuid vajus ära enne, kui selle tassiga lõpuni jõudis, ära vala teadvusetule inimesele teed kurku! Jällegi, võta teetass käest, kontrolli, et teise osapoolega on kõik korras ja tal on turvaline olla ja pea meeles: teadvusetud inimesed ei soovi teed.
  • Kui ta jõi sinuga teed eelmisel laupäeval, ei tähenda, et ta tahab sinuga kogu aeg teed juua. Ta ei taha, et sa ilmuks ootamatult ukse taha, valmistaksid talle teed, sunniksid seda jooma ja ütleksid: «Aga sa ju tahtsid möödunud nädalal teed!» Samuti ei taha ta ärgata hommikul selle peale üles, et sa valad talle kurgust teed alla, tuues ettekäändeks: «Aga öösel sa ju tahtsid teed...»

Kui sa mõistad, et inimesele tee sisse sundimine on täiesti naeruväärne, kui nad seda ei soovi, ja kui sa mõistad, millal inimene teed ei taha, siis kui raske on aru saada, et sama kehtib ka seksi puhul? Ükskõik, kas tegemist on tee või seksiga, kõige olulisem on, et teine osapool on sellega nõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles