Kuidas valida tervislik jalanõu?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taastusarst dr. Eve Sooba sõnul tuleb jalatsit valides pöörata tähelepanu sellele, et see oleks piisavalt avar, kuid samas ei loksuks, samuti peaks see olema hingavast materjalist, pehme ja mugav, kirjutatakse ajakirja Tervis Pluss oktoobrinumbris.
 

Sobiv kontsakõrgus on Sooba sõnul 1,5-2,5 sentimeetrit, äärmisel juhul kuni 4 sentimeetrit, samuti on parem laiem, neljakandiline konts, sest sel juhul on toetuspind suurem, samal ajal kui tikk-kontsad lausa meelitavad jalahädasid ligi - nende puhul on ristivõlv suure koormuse all ning suur varvas võib hakata pöörduma väljapoole.

Kui jalatsist mingi muhk välja võlvub, on see tohtri sõnul selge viide, et jalats on liiga kitsas - seetõttu on parem nn. äralõigatud kinganina ning samuti peaks jalats olema päkast painduv. Õigest jalatsist annab aimu see, kui varbast jääb vaba ruumi 1 sentimeeter ning külgedelt 05, sentimeetrit.

Dr. Eve Sooba teeb jala iseärasuste ning valude põhjuste teadasaamiseks koormusjaotuse kompleksanalüüsi Ida-Tallinna keskhaigla Magdaleena polikliinikus ja kõnnirada, millel astudes arvuti näitab jala toetuspinda ja liikumist, on olemas ka Tartu ülikooli spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus.

Lisaks jala toetuspinnale on oluline ka jala väline kuju - näiteks ristivõlvide lamenemisele viitavad lai jala eesosa ja harali varbad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles