Galerii: Sidruniga Tee veenab ostjaid, et vana on väärtuslik

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Eesti ostja on hakanud järjest rohkem vana väärtustama
  • Eelistatakse osta heledat mööblit, puhvetkappe ja vanu söögilaudu
  • Tänapäevased käsitöötegijad kipuvad liialt kopeerima

Vanad peeglid, ajastutruud kapid, toolid ja lauad sobivate tekstillide ja lauanõudega on Kalamajas Telliskivi tänaval asuva imearmsa sisustuspoekese Sidruniga Tee märksõnad juba neljandat aastat. Aega on olnud piisavalt, et rahvas vana aja asjadest lugu pidama hakkaks, nendib poekese perenaine Moonika Teas.

«Kui hakkasime abikaasaga neli aastat tagasi oma kodu sisustama, leidsime, et neid asju, mida tahaksime, eriti kuskilt võtta pole ja kui ongi, siis Hiinas toodetud ja jube kallid.  Nii hakkas mõte idanema,» meenutab Moonika Teas poekese sünnilugu, kui Sidruniga Tee mõnusal väärikal sohval istet võtame. Lisaks sohvale leidub poekeses teisigi uuele ringile läinud mööblitükke: roosaks võõbatud puhvetkapp, lilleline tool või siis lillelised puust pesunäpid.

«Kui nelja aasta eest hakkasime ostjatele mõista andma, et vanade asjade kasutamine on täiesti okei, siis täna on juba elementaare, et vanu asju koju ostetakse,» räägib ta ostjate maitse-eelistuste muutumisest. Enim armastavad Sidruniga Tee kliendid vanu puhvetkappe ja köögilaudu, mis on poes väljas renoveerituna - ostjad eelistavat heledamaid mööblitükke. Kuidas nad kaupa leiavad? «Käime lahtiste silmadega ringi,» muigab ta. Käime vanakraamiturgudel, aga mõned inimesed tulevad ka ise pakkuma. Aga internetist mina midagi tellida ei saa, pean kaupa ikka ise nägema ja katsuma,» räägib ta.

Moonika sõnul võib uut ja vana täiesti vabalt kodukujunduses kokku miksida. «Rohkem julgust,» soovitab ta. «Kui sinu jaoks on okei, siis ongi hästi, sest kodu ongi ju sinu enda nägu.» Moonika sõnul on nende poeke väga hästi vastu võetud. «Aga uuenduslik peab olema,» nendib ta ning kinnitab, et neli aastat on toonud palju uusi tutvusi ja ideid - ongu siis siis vintage'i stiilis pulmade korraldus või vanade nõude ost, müük ja rent. Lisaks leiab Sidruniga Tee poekesest ka mitmete väikeste käsitöötegijate tooteid. «Alguses otsisime palju selliseid tegijaid, kes poleks nii väga tuntud - neid on Eestis palju! Muidugi on väga tore, et nii palju seda pakutakse, et ka taolisel väiksel tegijal tuleb ka mõelda toote väljanägemisele, kvaliteedile ja turustamisele. Ja kopeerida ei tohi - kopeerimist tuleb väga palju ette ja see on kurb. Tuleks ikka olla originaalne,» soovitab sisustuspoe perenaine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles