Kas jala üle põlve hoidmine on kahjulik või mitte?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

Ühe jala üle teise põlve hoidmise kohta levib küllalt müüte ning tihti võib kuulda arvamusi, et see mõjub tervisele mingit moodi halvasti.

Tegelikult pole mingit põhjust end halvasti tunda, kui jala üle põlve hoidmine on su lemmikasend. Kuigi on mõned erandid, siis hea tervise juures naisele pole jala üle põlve või pahkluu hoidmine tervistkahjustav, vahendab Yahoo Health. 

Veenilaiendite, närvikahjustuste ja kõrgenenud vererõhu uurimuste analüüsist selgub, et suure tõenäosusega ei ole jalg üle põlve istumine kuidagi kahjulik, kui just sellises asendis ei püsita seni, kuni jalad muutuvad tuimaks. 

Pikka aega ühes asendis istumine on tervisele kahjulik ja võib põhjustada perionaalnärvi halvatust, kuid sama kehtib kõikide istumisasendite kohta. 

Istudes jalg üle põlve, vererõhk hetkeks tõuseb, kuid taandub kiiresti ja kui naisel pole kõrgenenud trombiohtu, ei ole sel istumisasendil pikaajalist kahju.

Veenilaiendite puhul on eksperdid eriarvamusel. On neid, kes näevad selle taga vaid geneetilisi põhjuseid, ja on ka neid, kes peavad jalg üle põlve istumist üheks veenikahjustuste otseseks süüdlaseks.

Kuigi paljude naiste lemmikasend ei ole hea tervisega naisele ohtlik, tasub silmas pidada, et igasugune pikaajaline istumine ei mõju hästi ning aeg-ajalt tuleks püsti seista, jalutada ja end venitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles