Tiina Talumees: ilus on iseteadlik ja väärikalt vananev naine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Talumees.
Tiina Talumees. Foto: Anneli Loorits

Tiina Talumees on Eesti moemaastikul nimi, mis tutvustamist ei vaja. Tema käekiri on selgesti tuntav ja teistest eristuv. Igast tema kleidist õhkub naiselikkust ja romantikat.  

Tiina loodud kunstiteoseid saab imetleda punase vaiba üritustel, sealhulgas on tema kleidid väga hinnatud ka presidendi vastuvõtul. Tiina Talumees Moestuudio hõlmab kaht brändi – Tiina Talumees Couture ja mugavatest drapeeritud kleitidest koosnev TIINA by Tiina Talumees, kirjutab osta.ee moeblogi

Mõlemad brändid esitlevad kahte kollektsiooni aastas – kevadeti ja sügiseti. Lisaks kollektsioonide loomisele on Tiina Talumees ihaldatud nimi ka pruutide seas, kes Tiina abiga oma elu tähtsamail päeval võrratud välja näevad.

Tiina Talumehe kollektsiooni Tiina by Tiina Talumees pidulike komplektide kuldses, punases ja mustas värvigammas aimub pühadeootust, barokihõngu ja mõisaromantikat. Näiteks leiab sealt mustad pitspluusid, kerge metalse sädelusega 50ndatest inspireeritud hõlmikjakid ja tõeliselt kuningannalikud punased ja kuldsed pikad plisseerkleidid, mis nende kandjat saabuval pidude hooajal kindlasti märkamatuks ei jäta.

Igapäevaselt saab Eesti disaini eelistav naine kaunis välja näha kollektsiooni kuuluvates mugavates, kuid elegantse joonega linna- ja kontorirõivastes, mille värvigammas kohtab seekord türkiisi, fuksiat ja tumesinist. Kaunilt keha järgivad pluusid, seelikud ja kleidid on valmistatud Itaalia päritolu kvaliteettrikotaažist.

Tiina, kuidas Sa jõuad hallata kahte brändi – Tiina Talumees Couture ja TIINA by Tiina Talumees? Teha valmis mõlemale brändile täismahus kollektsioonid ning neid seejuures suurjooneliselt esitleda?

Disainitöö on minu kõikide tööga seotud tegevuste hulgas loomulikult üks lemmikuid ja peamisi prioriteete. Loomulikult ei tähenda see seda, et firma juhtimine, töö klientidega ja töötajatega vähem tähtis oleks. Lihtsalt  armastusest moedisaini vastu on saanud kõik alguse.

Kui Sinust poleks saanud disainerit, mis oleks olnud alternatiiv? Kas oli üldse teisi valikuid laual? 

Ma olen lasknud oma elus asjadel ja otsustel vabalt voolata. Ei ole olnud sellist kindlat otsustamise hetke. Kunst on mulle alati meeldinud ja ühel või teisel moel tõenäoliselt selles vallas ma tegutseksin, kui mood ei oleks mind nii tugevalt endasse haaranud.

Sinu kleidid õhkavad naiselikkust ning Sa ise oled iga päev ümbritsetud iluga. Ilust ja naiselikkusest tead Sa ilmselt kõike. Milline naine on ilus, Tiina?

Raske öelda, aga üldjuhul tähendab ilu harmooniat ja iseendaga rahulolu. Endast lugupidav, iseteadlik ja väärikalt vananev naine on ilus.

Palju Sa järgid moemaailma suundumusi ja trende?

Jälgin pidevalt, mis maailma moelavadel toimub ja seda eriti seoses TIINA by Tiina brändi tekkega. Trendid muutuvad kiirelt ja rumal olekski nende järgi joosta.  Siiski on midagi õhus, midagi mis dikteerib ja seda on raske eirata, samuti ka sõnadesse panna.  Ise kutsun  seda ajavaimuks, mis juhib meie hetke valikuid.

Materjal ja kvaliteet on ühe teadliku naise ostu juures äärmiselt tähtsad komponendid. Samuti lõige ja seljasistuvus. Kui suur töö seal tegelikult taga on, aimavad vähesed. Kuidas Sa seda saavutad? Kuidas näeb välja tööprotsess?

Ühe toote arenguprotsessi pikkus sõltub toote materjalist ja lõike keerukusest. Alati on eesmärk saada vastupidavast materjalist paljudele erinevatele figuuridele sobiv mudel. See nõuab katsetusi kangastega ja sageli mitmekordset esikmudeli läbiõmblemist. Põhjalikkus, aeg ja süvenemine annab siinkohal alati rahuldava tulemuse. Kahjuks on aga nii, et aeg on just see, mida sageli kõige enam napib.

Vabariigi aastapäeva vastuvõtu kleidid on kindlasti suurema luubi all kui kollektsioonide kleidid. Lisaks peab teadma ka seda, kuidas prožektorite valguses kangas «mängima» hakkab. Kaamerad ja valgus ei halasta. Kõiki neid nüansse arvesse võttes, palju aega kulub ühe vastuvõtukleidi tegemiseks algusest lõpuni? Kui palju kuulad seejuures kliendi soove? Kas on tulnud ette üllatusi, et teleekraanil üks või teine asi hoopis teistsugune välja paistab kui stuudios proove tehes?

Aastatega saadud kogemused aitavad kindlasti disaini ja teostusprotsessi lühendada ja probleeme seljatada. Tegemist on eriliste tualettidega, kus iga väikene detail rolli mängib ja võimalikke ebakõlasid fotodel ja ekraanil tuleb juba eos aimata. Loomulikult algavad kõik otsused kliendi soovidest. Siiski olen valmis tugevalt oma arvamuse eest võitlema, kui näen, et kliendi soov talle endale saatuslikuks võib saada.

Omaette teema on pulmakleidid – kas meenub mõni värvikas lugu seoses pulmakleidi tegemisega?

Pulmakleitide lood on kõik väga intiimsed, erilised ja armsad. Sageli on nii, et pruutkleidi teostuse juures õpid klienti väga lähedalt tundma, sest tegemist on ääretult olulise tellimusega, mille käigus ei jää ükski emotsioon vaka alla.

Tiina, kust Sa inspiratsiooni ammutad? Kuidas tekivad kollektsioonide teemad?

Arvan, et vaatan maailma avatud ja uudishimulike silmadega, püüdes ikka ja jälle midagi uut enda jaoks avastada. Nii jõuavad minuni ka uued teemad ja inspiratsioon.

Mida on muutnud lapse tulek Sinu elus? Kas oled mingid asjad enda jaoks ümber hinnanud?

Loomulikult on laps esmatähtis ja arvan, et seda iga ema jaoks. Lapse kõrvalt olen õppinud kõigega kiiremini toime tulema, siis tegutsema, kui tema selleks võimaluse annab ja iga vaba hetke ära kasutama.

Mida arvad Eesti disaini viimase paari aasta plahvatuslikust kasvust?

Kindlasti on see positiivne, see on märk soodsast pinnasest. Vahel on lihtsalt kahju, et paljudel andekatel ja haritud disaineritel jääb pealehakkamisest vajaka. Kahjuks aga toimib rõivaäri nagu iga teinegi äri ja majanduslikult tugevamad jäävad ellu.

Mis on Sinu jaoks elus tähtis?

Armastus, andestus ja ausus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles