Õnnelikud inimesed elavad kauem sõltumata sissetulekust, tervisest või armusuhetest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui otsid head põhjust, miks tasuks rohkem naeratada ja õnnelik olla, siis teadlased on leidnud lausa vaimustava põhjuse: õnnelikud inimesed elavad nimelt kauem.

Kolmkümmend aastat kestnud uuring tõestas, et õnnetud inimesed – hoolimata nende vanusest – surid uuringu käigus 14 protsenti tõenäolisemalt kui need osalejad, kes olid positiivse ellusuhtumisega, kirjutab Daily Mail.

Sõltumata sissetulekust, tervislikust seisundist või armusuhetest, näitas uuring, et inimesed, kes olid endi sõnul «väga õnnelikud», elasid märgatavalt kauem inimestest, kes olid enda hinnangul «mitte eriti õnnelikud».

Uuringus osales 30 000 täiskasvanut ja uuring viidi läbi Põhja-Carolina ülikoolis. Osalejatelt küsiti uuringu alguses küsimusi stiilis «mõtle oma igapäevaelu peale, kas ütleksid, et oled väga õnnelik, üsna õnnelik või mitte eriti õnnelik?». Üks võimalik selgitus sellele, miks õnnelikud inimesed kauem elavad, on see, et rõõmus inimene tuleb paremini toime stressiga ja tal on ka rohkem sõpru, kellega suhelda. 

Teadlased märkisid uuringu kokkuvõttes, et suurem sissetulek, turvaline elukeskkond ja hea tervislik seisund võivad pakkuda turvatunnet ning vähem muret, kuid need asjad ei muuda tingimata õnnelikuks. Teadlaste hinnangul peaksid linna- ja riigijuhid rohkem keskenduma sellele, kuidas inimesi õnnelikuks teha. See võib tähendada rohkem inimesi ühendavaid sündmusi, kaunimat elukeskkonda, võimalusi stressi maandamiseks ja lõõgastumiseks. Samuti tuleks julgustada inimesi looma tugevamaid, vastupidavamaid ja positiivsemaid sidemeid end ümbritsevate inimestega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles