Seksuaalnõustaja: paarisuhtes võiks teineteist rohkem puudutada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kondoomitootja Durex viis hiljuti läbi küsitluse, millest selgus, et kaks kolmandikku paaridest tunnevad füüsilistest puudutustest puudust ja veerand paaridest võivad mööda saata päevi ilma teineteist kordagi puudutamata. 

Female First uuris seksuaalnõustajalt Susan Quilliamilt, miks on puudutamine paarisuhtes niivõrd oluline.

«Puudutused on tähtsad mitmel põhjusel. Füsioloogilisel tasandil vallandab puudutus hormooni nimega oksütotsiin, mis aitab lõõgastuda ja muudab sind partneriga lähedasemaks. Puudutused on armastuse märgiks. Teineteisele tähelepanu pööramine, lohutuse pakkumine, turvatunne ja teineteise rahustamine annab märku, et «ma olen siin, ma ei kao kuskile». Puudutamine loob tugeva sideme, mis aitab igapäevasest survest üle olla. See mitte ainult ei loo häid tundeid, vaid aitab vabaneda halbadest,» selgitas Quilliam.

Kuidas on võimalik, et nii lihtne asi nagu puudutus suudab kõike seda teha? Seksuaalnõustaja sõnul aitab puudutus inimeste enesetunnet parandada. Nii Durexi küsitlus kui ka mitmed varasemad küsitlused on näidanud, et tänu puudutustele tunnevad inimesed end atraktiivsematena. «Küsitlused on tõestanud, et naised tunnevad end ilusamana, kui kallimad puudutavad neid. Kui me tunneme end atraktiivsemalt, siis astume maailma kõrgema enesehinnanguga,» lausus Quilliam. 

Miks aga juhtub paaridega sageli nii, et telerit ei vaadata mitte teineteise kaisus olles, vaid diivani erinevates äärtes istudes? Quilliami sõnul võib selline asi kiirelt harjumuseks muutuda. «Seda ei tehta meelega, see lihtsalt muutub harjumuseks ja sellest on raske vabaneda,» sõnas ta ja nentis, et Durexi küsitlusest selgus, et inimesed tõesti tahavad sellest harjumusest vabaneda. 

Durexi küsitlusest selgus seegi, et mehed soostuvad rohkem oma tundeid välja näitama ja partnerit puudutama kui naised. Millest on selline sugudevaheline erinevus tingitud? Quilliami sõnul on see väga huvitav leid. Tihtipeale on nii, et naised saavad vajaliku läheduse sõnadest ja mehed puudutustest. «Küsitlus näitas, et puudutamine on naiste jaoks tähtis, kuid meestel on lihtsam seda sammu teha ja kallimat puudutada. Me lihtsalt oleme nii loodud,» arvas nõustaja.

Millist nõu annaks Quilliam neile paaridele, kes tahaksid oma igapäevaellu tuua rohkem füüsilist kontakti? «Selleks on mitmeid võimalusi. Näiteks võiks kohtudes ja lahku minnes teineteisele musi teha. Kui olete koos kodus, üritage olla teineteise läheduses. Telerit vaadates poe kallimale kaissu või hoidke käest kinni. Kui teete koos süüa või kui üks soovib teisest mööduda, kallistage õrnalt või tehke musi,» tõi ta näiteks. Väljas olles soovitas ta käest hoida ja autoga sõites võib panna käe näiteks kallima põlvele. 

«Soovitan minu poole pöörduvatel paaridel loobuda magamisriietest ja magada alasti. Te nihkute loomulikult öö jooksul teineteisele lähemale ja lõpuks olete üksteise kaisus. Pole oluline, kas asi viib ka seksini või mitte, te ärkate teineteise käte vahel,» sõnas Quilliam. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles