Ülemõtlejad on teistest loomingulisemad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

«Piinatud geeniuse» stereotüübil võib olla tõsi taga. Londoni King’s College’is tehti uuring, mis paljastas, et ülemõtlejad on väga loomingulised. See on hea lohutus neile, kes kipuvad pisiasju liiga pikalt analüüsima ja on alati arvanud, et see on halb omadus. 

Pidev muretsemine võib olla väga koormav harjumus. Õnneks näitas uuring, et nn ülemõtlejal tekivad kergemini ka muud iseeneslikud mõtted. Kuigi tihti on need spontaansed mõtted negatiivsed ja ennastpiitsutavad, siis leidub nende kõrval ka rohkem juhuslikke loomingulisi ideid, vahendab Bustle.

Uuringu autori doktor Adam M. Perkinsi selgitusel on rõõmsameelsetel ja muretutel inimestel võrreldes neurootiliste inimestega raskem probleeme lahendada, sest nad pole harjunud probleemide üle juurdlema. Pahurate ja murelike mõtete ületulv tähendab, et aju töötab täisvõimsusel leidmaks uuenduslikke lahendusi kõiksugu probleemidele, mis võivad ette tulla.

Murelik meelelaad pole ainus, mida sageli asjata sarjatakse. Näiteks on teada, et kroonilised hilinejad on oma loomult optimistlikud idealistid. Düslektikutel on aga laialt teisi rohkem arenenud funktsioone ning tähelepanu- ja käitumishäirega inimesed on sarnaselt ülemõtlejatele keskmisest loomingulisemad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles