TALLINN FASHION WEEK - kohe algab moemaraton!

Kristina Herodes
, Moe- ja ilutoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Algab terve aasta kõige ideetihedam ja kontsentreeritum moemaraton Tallinn Fashion Week! Kõigi moemaiaste eestlaste kokkutulek saab teoks juba algaval nädalal 21.–24. oktoobril Telliskivi loomelinnakus. Elustiil piilub backstage’i ja annab vihjeid, mida kindlasti vaatama tormata.

Eesti on väike ja radikaalne riik – vähemalt originaalset ja kõrgel tasemel moekunsti jagub siin sedavõrd palju, et igaüks võiks disainerirõivastega tutvust teha. Moenädal ongi selleks ideaalne võimalus – lavale sammub küll lennukaid fantaasiaid ja paeluvaid vaatemänge, aga kui muusikaline elamus ja stilistika maha lahutada, saame enamasti hulga imekauneid ja täiesti kantavaid riideid. Kellele meie moeloojad eeskätt mõtlevad, kui muusa lendu lasevad? Ikka meile, omainimestele! Suur osa teoseid leiab õnneliku kandja siinsamas Eestis ning moelooja ukse taha koputama minekut pole vaja karta – enamik on muhedad inimesed ja hinnaklasski maailma mastaabis vägagi inimsõbralik.

Foto: TFW

Avapauguks Kuldnõel

Juba Tallinn Fashion Weeki esimene päev lõpeb mahlase moedesserdiga – õhtusel etendusel astuvad lavale selle aasta kuldnõela nominendid. Kuldnõela-vääriliste ritta arvatakse vaid parimatest parimad ning teine auhind Hõbenõel on samuti märkimisväärne saavutus – eredaima loomingulise sähvatuse eest. Niisiis võib olla täiesti kindel, et neist moe tipptegijatest keegi lati alt läbi ei jookse. Sel korral kuuluvad kuldliigasse Piret Ilves, Raivo Holm (mantlikollektsiooniga Year) ning Aldo Järvsoo. Viimasel on jurakas kuldnõel juba ateljeeseina ehtimas, kuid kuna talendi moekirg pole vahepeal raugenud, võib varasema võidu kõrvale peagi uus potsatada. Piret Ilves on oma klaari minimalistliku joonega kindlasti üks autoreid, keda siin kandis enim kantakse. Ning mantlikollektsioon Year hiilgab nii heade materjalide, teostuse kui rafineeritud loovusega.

Foto: TFW

Hõbenõela saak on sel aastal eriti küps, stiilipuhas ja karismaatiline – Äli Kargoja kollektsioon August rabab geniaalse lihtsusega ja Jo Nurm funktsionaalse nutikusega. Mõlemad demonstreerivad veenvalt, et originaalne ja üllatav saab olla ka siis, kui klassikalised pilgumagnetid – erksad toonid ja provokatiivsed paljastused – täielikult mängust välja jätta.

Kolmapäeva moeparaadist tasub kindlasti sihtida kohaliku rebel-romantiku Kirill Safonovi etendust, vaadata üle Raili Nõlvaku põnevalt kihiline grunge ja jätkusuutlikule moele pühendunud Margit Peura terav, maskuliinne ja minimalistlik Whitetail.

Foto: TFW

Neljapäev täis romantikat

22. oktoobri esimesse etendusse on koondunud kohaliku moe vanameistrid. Vilve Unt on kudumeid kavandanud aastast 1979, kuid ei väsi eksperimenteerimast ja üllatamast! Ülimalt lihtsad, paindlikud ja nutikad tervikud, kus saab ühendada erinevaid varrukaid ja endale igaks päevaks paanidest erineva seeliku kokku panna, on väga hoogne moeüllatus. Ning kantavus? Samuti viis pluss.

Maire Valdma maalitud siidid ja Liivia Leškini lihtsad vormid on asjad, millel on oma fänniklubid ammu olemas. Diana Denissova ning Mai ja Moi Loogi kavandatud Donna Nordica näitavad eeskätt naiselikke kleite ning kindlasti tasub kohal olla viimasel etendusel, kus Kristel Kuslapuu viib vaatajad fantaasiakudumite maailma ja Hanna Korsar ehedasse moemuinasjuttu.

Foto: TFW

Hõrk reede ja maskuliinne laupäev

23. oktoober algab ametlikult, kuid lõpeb glamuurikülluses – politseimoest kuni ühe enim armastatud kõrgmoetrio Embassy of Fashioni etenduseni. Kui Riina Põldroos toob lavale filigraanse talveööde härmatise ja Ketlin Bachmann saatuslikult sünged võrgutajad, siis Aldo supleb muretult fantaasiaküllases värvimeres. Vahele mahuvad Tiina hõrgult lihtsad, naiselikud kleidid ja Iris Janvieri radikaalse joonega, kuid kantav ja kehtestav moekunst.

Tallinn Fashion Week lõpeb laupäevaõhtuse meestele pühendatud etendusega Erinevate Tubade Klubis. Kolm eredat loovisiksust garanteerivad vägeva vaatemängu. Meie noore põlvkonna värvikaim avangardist Taavi Turk loob moodi küll peamiselt mustas gammas, aga eredamalt kui keegi teine. Triinu Pungits paneb alati püsti võimsa kunstilise terviku, mis niidab jalust kohalikud moehoolikud ja rahvusvahelise moepressi. Ning jätkusuutliku ja keskkonnasõbraliku moe eestkõneleja Reet Aus ei jäta oma lavastusega puudutamata.

Päris korralik moedoos? Seda kindlasti! Publik saab oma fantaasia talveunest äratatud ja pange tähele – pärast meelierutavat moevaatemängu ei tundu isegi kõle oktoobriilm enam põrmugi nii pime!

Tallinn Fashion Week 2015 kava:

Kolmapäev 21.10, Telliskivi loomelinnaku Roheline saal

  • 18.00 Kirill Safonov
  • 19.30 Tallinna Loomeinkubaator esitleb: Raili Nõlvak, KÄT, Whitetail
  • 21.00 Rocca al Mare kaubanduskeskus esitleb: Kuldnõel (Hõbenõel: Studio August, Jo Nurm; Kuldnõel: Year, Aldo Järvsoo, Piret Ilves)

Neljapäev 22.10, Telliskivi loomelinnaku Roheline saal

  • 18.00 Vilve Unt, Liivia Leškin, Maire Valdma
  • 19.30 Donna Nordica, Diana Denissova
  • 21.00 Kristel Kuslapuu, Hanna Korsar

Reede 23. okt Telliskivi loomelinnaku Roheline saal

  • 17.00 Politsei- ja Piirivalveamet esitleb uut politseivormi
  • 18.00 Nolo, Tiina by Tiina Talumees
  • 19.30 Diana Arno, Iris Janvier
  • 21.00 Riina Põldroos, Ketlin Bachmann, Aldo Järvsoo

Reede 23.10. Erinevate Tubade Klubi

  • 19.00 Anna Verschik & Mattis Meekler

Laupäev 24.10. Erinevate Tubade Klubi

  • 21.00 ABC King esitleb: MEHED MOES (Reet Aus, TURK, Pungits)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles