Tervisliku toitumise soovitusi, millesse tasub suhtuda kriitiliselt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söö terviseks!
Söö terviseks! Foto: Caro/ScanPix

Seltskonnas tervislikust toitumisest või kaalulangetamisest rääkides võid kokku puutuda isehakanud toitumisnõustajatega, kes jagavad mitmeid pealiskaudseid soovitusi pelgalt oma kõhutunde põhjal. Nii mõnigi selline arvamus võib tunduda mõistlikuna, kuid teadus neid paraku ei toeta.

«Värsked viljad on paremad kui külmutatud.»

Valdavalt külmutatakse puu- ja aedvilju nende tipphooajal, kui viljad on kõige värskemad ja toitainerikkamad. Külmutamine on väga hea meetod, kuidas saad isegi ülejäänud puuviljad, marjad ja köögiviljad talveks tallele panna. Kui ostad talvel poest hooajaväliseid vilju, ei pruugi need olla paremad kui külmutatud viljad, kirjutab Food Network.

«Värsked aedviljad on paremad kui konservaedviljad.»

Ära arva, et kõik konservtoidud on ebatervislikud. Konserveerimist on toidu säilitamiseks kasutatud umbkaudu 200 aastat. Tõesti, poest ostetud aedviljakonservides võib olla palju soola, kuid see oleneb konkreetsest tootest ja kui sa teed oma köögiviljad ise sisse, saad soolakogusel hõlpsasti silma peal hoida. Sahvris seistes kaotavad köögiviljad tasahaaval oma toiteväärtust, kuid purki panduna säilivad paljud vitamiinid mitu kuud.

«Mitmeviljaleib on kõige parem.»

Mitmevilja tähendabki kõigest mitut vilja, mitte täistera. Täistera-pagaritooted on toitainerikkamad ja sisaldavad palju kiudaineid, mistõttu võiks alati eelistada täistera. 

«Pudelivesi on parem kui kraanivesi.» 

Pudeliveel on suurem ökoloogiline jalajälg kui kraaniveel, pealegi on teada, et pudelisse villitud lauavesi ei sisalda enamasti vajalikke aineid, mida võib leida tavalisest kraaniveest.

«Rasvainena kasuta alati kookosõli.»

Kookosõli pooldajad räägivad ikka, et see on väga tervislik, sest selles on keskmise ahelaga triglütseriide. Tegelikult on kookosõlis rasvhappeid, mis tõstavad nii hea kui halva kolesterooli taset. Kuigi kookosõli kasulikkust veel uuritakse põhjalikumalt, võiksid oma toidulauda rikastada ka teiste heade rasvainetega nagu seesami-, oliivi-, maapähkli-, ja värvisaflooriõliga.

«Supertoitusid on vaid käputäis.»

Kuigi paljud usuvad, et supertoitudeks võib pidada vaid eksootilisi ja raskesti kättesaadavaid toitusid nagu chia-seemned, acai-marjad ja goji-marjad, siis tegelikult pole see sugugi tõsi. Organism vajab mitmekülgset toidulauda, et kõiki toitaineid kätte saada ja terveks jääda. Supertoitudeks võib pidada ka Kreeka jogurtit, küüslauku, mandleid, pirne, brokolit, otra, mune, avokaadot ja paljusid teisi toitusid, mille kätte saamiseks pea maksma hingehinda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles