Üheksa hea suhte harjumust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhted vajavad tööd ning seetõttu on vahepeal hea meelde tuletada elu pisikesi tõsiasju, mis aitavad sind intiimsetes suhetes õnnelikuna hoida.

Female First reastas üheksa harjumust, mis muudavad sind paremaks partneriks.

Mõtle, enne kui ütled. Harjuta end enne mõtlema, selmet emotsionaalsel hetkel iga asja, mis sülg suhu toob, välja prahvatama. Seega tõmba tülihetkel hinge ja mõtle, kas asi, mida sa tahad välja hüüatada, on väärt sõnastamist või tahad sa lihtsalt hetkeajel partnerile haiget teha.

Aseta end teise olukorda. On oluline, et sa püüaksid asju näha ka partneri vaatenurgast. Nemad tunnetavad asju teistmoodi ning nende jaoks ei pruugi antud situatsioon üldse samas valguses paista. Kui sa püüad end mõelda teise olukorda, annab see sulle võimaluse paremini mõista, miks teinepool just niimoodi asjadele reageerib.

Mõtle teisepoole perekonnale. Sinu partner on otseselt oma perekonna vili. Ta on kindlasti võtnud oma lapsepõlvest kaasa palju käitumismustreid, nii et kui sa esmapilgul ei saa aru, miks ta mõnest asjast nii või teisiti arvab, võib selle põhjuseks olla lihtne tõsiasi: teda on lihtsalt selliseks kasvatatud.

Arvesta tema stressilävega. Su partner võib olla stressi suhtes märksa tundlikum kui sa ise. Asjad, millega sina saad mängleva kergusega hakkama, võivad tema jaoks olla ületamatult keerulised. Seega: püüa olla oma partnerile stressiolukorras toeks ja kasuta oma stressiga hakkama saamise tehnikaid, et teda aidata.

Püüa mõista tema toimetulekuviise. Igaüks meist õpib stressi, südamevalu, kurbuse ja teiste raskete tunnetega toime tulema erinevalt. On eluliselt oluline, et sa lubaksid oma partneril väljendada tundeid talle omasel moel, selle asemel, et hakata pidama loengut sellest, mis oleks «sotsiaalselt aktsepteeritud» viis. Meil kõigil on õigus tunda oma tundeid just meile omasel viisil.

Ära võrdle. Pole mõtet arutleda selle üle, kuidas su partner käitus ja kuidas sina selles olukorras oleksid nii palju paremini käitunud. Juhtus, mis juhtus, see on nüüd möödas. Õppetund on saadud, sa ei pea seda nina alla hõõruma.

Puhasta oma meeli. Pole mõtet kohustuslikul mängul «Kuidas sul täna läks? Ahah...» Selle asemel võtke teineteise jaoks aega ja harjuta end aktiivselt kuulama, mida su partner räägib.

Teadvusta oma käitumist. Võib juhtuda, et sa oled emotsioonidesse mähkunud, kuid on oluline, et sa püüaks aduda, kuidas sinu käitumine mõjutab teisi. Kas sa viid ka teistel tuju alla? Häbistad neid? Tekitad frustratsiooni? Kui sul õnnestub end läbi teise silmade näha, aitab see sul halvast käitumismustrist välja murda. Mõtle lihtsalt: kas sa tahad, et sulle samamoodi tehtaks, nagu teed teisele?

Ole kannatlik. Meil kõigil on asju, milles oleme osavad. Kui sul on võimalus teisele uut oskust õpetada, ole kannatlik. Meenuta, kui raske oli sul endal, kui alles ise õppima asusid. Hoia meeles, et asi, mis sinu jaoks on loomulik ja ei nõua mingit vaeva, ei pruugi teise jaoks sama olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles