Karjääripäevadel murtakse stereotüüpe

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sel nädalal saab alguse 9.–12. klassi koolinoortele suunatud üritustesari «Tüdrukute ja poiste karjääripäevad». Ettevõtmise eesmärgiks on tutvustada nii tüdrukutele kui poistele pigem teisele sugupoolele tuttavaid erialasid ning karjäärivõimalusi, et murda stereotüüpe haridus- ja tööturul.

«Tüdrukute ja poiste karjääripäevad» toimuvad kaheksateistkümnes ülikoolis, kutseõppekeskuses ja ettevõttes teist korda. Noored üle Eesti saavad võimaluse tutvuda erinevate erialadega ning kohtuda erialaspetsialistidega.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsleri Rait Kuuse sõnul on oluline, et nii tüdrukuid kui poisse innustataks tegema valikuid lähtuvalt oma huvidest, võimetest ja tänapäeva ühiskonna vajadustest. «Karjäärivalikute tegemise ajal on igati tänuväärne, kui lastel on võimalus tutvuda ka selliste erialadega, mis ehk tavapäraselt seostuvad pigem ühe kindla sooga,» sõnab asekantsler. «Tasub mõelda, tasub ehk proovidagi?»

«Eks sooline palgalõhegi ole osaliselt tingitud sellest, et mehed ja naised koonduvad erinevatesse valdkondadesse. Tänapäeva kiiresti muutuvas maailmas jääb aga jäik stereotüüpne mõtlemine lihtsalt ajale jalgu ega tee ühiskonda kuidagi paremaks ega inimesi õnnelikumaks. Kõigil peab olema võimalus ilma eelarvamusteta oma võimeid rakendada,» lisab Kuuse.

Tüdrukud viiakse tutvuma näiteks info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, elektroonika ja robootika ning loodusteaduste valdkonnaga. Poistele seevastu räägitakse lähemalt pedagoogikast ja õe erialast. Karjäärivalikuid tutvustavad inspireerivad naised ning mehed, kes õpivad või töötavad oma soo kohta ebatraditsioonilisel erialal.

MTÜ Tech Sisters eestvedaja ja IKT maailmas tegutsev Mari-Liis Lind arvab, et taoline ettevõtmine on igati oluline. «See on väga tähis, et nii tütarlapsed kui noormehed oskaksid olla stereotüübivabad ja mõtleksid kastist väljapoole ehk annaksid soovi korral võimaluse sellisele karjäärile, mis esmapilgul tundub ebatraditsiooniline,» ütleb Lind.

Rohkem teavet leiab Facebooki leheküljelt «Stereotüüp». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles