Su keha toodab jooksmise ajal kanepit

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tead seda mõnusat tunnet, mida jooksmine tekitab – hea kerge on olla, tuju läheb paremaks… Inglise keeles nimetatakse seda runner’s high ning nüüd spekuleerivad teadlased, et selle kergelt loomuliku «pilvesoleku» taga pole mitte ainult endorfiinid, nagu seni arvatud.

Wired.co.uk kirjutab, et endorfiinide (mis on looduslikud, keha enda toodetud opioidid) asemel tekitavad seda tunnet teadlaste arvates hoopis endokannabinoidid – samuti keha enda toodetud ained, mis on sarnased marihuaanale.

Heidelbergi ülikooli teadlased uurisid hiiri ning leidsid, et pärast jooksmist olid nende organismis kõrgendatud endorfiinide ja endokannabinioidide tase. Samuti tundsid hiired sel ajal vähem valu, olid vähem ärevad ja pigem rahulikud. Kui teadlased aga kasutasid kemikaale, et endokannabinoidide teket organismis pärssida, hiired jooksujärgselt enam samu positiivseid sümptomeid ei näidanud.

Sarnast efekti on täheldanud ka Missouri ülikooli teadlased, kes aktiveerisid keemiliselt muidu aktiivselt jooksurattas lippavate rottide mu-opiodide retseptorid, mis vastutavad teise mõnuhormooni, dopamiini tekke eest. Niipea, kui rotid ei pidanud enam dopamiinilaksu saamiseks ise end liigutama, vähenes tunduvalt nende huvi ka jooksmise vastu.

«Kuna treening ja mõnuainete sõltuvus toimivad ajus sarnase keemilise protsessina, on ainult loogiline eeldada, et sõltuvuses inimeste samade retseptorite aktiveerimine pakub neile samu mõnutundeid, mida nad muidu otsiksid alkoholi või narkootikumide abiga,» ütles Greg Ruegsegger Missouri ülikoolist.

Huvitava leiuna märkasid teadlased, et jooksu positiivsete efektide tekkimiseks pidid hiired jooksma umbes viis kilomeetrit. Uuringu läbi viinud teadlased märkisid, et ärevuse ja valu vähendamiseks on ka inimestel soovitatav läbida joostes pigem pikemaid maid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles