Levinud vead, mis rikuvad iga pastaroa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Kui oled siiani arvanud, et pasta keetmisel pole vaja teha muud, kui valada makaronid keevasse vette ja hiljem kurnata, siis eksid. Pastat on muidu üsna lihtne valmistada ja sellest saab kiirelt perele õhtusöögi, kuid ometi tasuks paari nippi teada.

Good Housekeeping pani kirja viis levinud viga, mida rikuvad iga pastaroa.

1. Kasuta õige kujuga pastat

Pastal on teatavasti palju erinevaid kujusid, aga igal kujul on oma otstarve. Kui teed kindla retsepti järgi süüa ja seal on mainitud kindla kujuga pastat, siis veendu, et sa ka kasutaksid seda pastat.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

2. Jälgi pakendil toodud keetmisaega…

…aga usalda ka oma maitsemeelt. Tavaliselt on pastapakendile märgitud, mitu minutit tuleks pastat keeta. Kui toodud on minutite vahemik (nt 6-8 minutit), piirdu 6 või äärmisel juhul 7 minutiga, siis on tulemus al dente, mis on pasta puhul reeglina ka parim valik. Samas võiksid pastat enne kurnamist maitsta – kui sulle tundub, et pasta on natuke liiga kõva, keeda seda veidike veel. Põhiline on aga see, et pasta ei keeks liiga pehmeks, kuna see ei maitse hästi.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

3. Ära keeda pastat liiga kaua, kui see läheb veel ahju

Kui su retsept näeb ette, et pastaroog on umbes 10 minutit ka ahjus, siis jäta pasta pigem kõvaks, kuna see küpseb ahjus edasi. Lasanjet tehes kasutatakse ju keetmata plaate ja lõpuks küpsevad need pehmeks, seega miks ei peaks teist tüüpi pastad pehmeks minema.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

4. Maitsesta keeduvett julgelt

See on üks suurimaid vigu, mida kodukokad pastat keetes teevad. Keetmise ajal on parim hetk pasta maitsestamiseks ja selleks, et pastale jääks maitse juurde, peab keeduvesi olema üsna soolane. Ei tasu karta, et pasta muutub liiga soolaseks, enamik sellest soolast läheb koos keeduveega kraanikaussi.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

5. Ära vala kogu keeduvett korraga ära

Kui pasta on valmis ja on aeg seda kurnama hakata, ära vala kogu keeduvett korraga kraanikaussi. Pane enne kurnamist umbes klaasitäis keeduvett kõrvale, seejärel kurna pasta ja vala potti tagasi koos kõrvale pandud keeduveega. Sel viisil ei kleepi makaronid teineteise külge ja see on eriti hea nipp juhul, kui tahad valmistada pastakastme, millega pasta kohe kokku segada. Keeduvesi muudab pastakastme vedelamaks ja sel moel saab iga makaron kastmega kokku, keeduvees olev tärklis aitab kastmel pasta külge kinnituda.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles