Lugeja kirjutab: seitse kavalat nippi, mida teha üleliigse moosiga

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ei jõua nii palju pannkooke ära süüa, et moosivarudest jagu saada? Lugeja Reet saatis meile seitse oma lemmiknippi, mida veel moosiga teha saab. Vahepeal on hea, kui keegi vanu tarkusi meelde tuletab!

Ikka ja jälle kuulen ma kurtmist, et kellegi ema, tädi või vanaema on keetnud suure hulga moosi ja pakub seda iga kord kaasavõtmiseks. See olevat väga tüütu, sest keegi ei söövatki enam moosi. Esiteks –olge tänulikud! See on luksus, kui keegi teile moosi keedab. Mõned ostavad sama kraami hingehinnaga turult, talupoest vms kohast.

Teiseks on mitu eri viisi, kuidas moosi kasutada. Moos sisaldab küll palju suhkrut, kuid koduses moosis pole lisakeemiat ja paljude teiste magustoitudega võrreldes on see siiski tervislik ja mõistlik valik. Kui sa ikka veel ise moosi ei taha, siis tee moosikeetjale heameelt – võta moos vastu ja anna kellelegi, kel pole head sugulast, kes seda keedaks.

1. Tõstke au sisse vana hea moosisai. Tänapäeval saab saia enne mõnusalt ära röstida. Mina panen veel võid ka moosi alla. Piima või teega – puhas luksus. Kaasaja lapsed võib-olla lihtsalt ei tulegi selle peale, et moosisaia teha.

2. Kasutage moosi kookide ja küpsiste tegemisel. Moos sobib küpsetistesse vahekihina, lisandina, kaunistusena. Näiteks immuta tordipõhi moosiveega, pane kahe kihi vahele  moosi ja peale kohupiima- või vahukooresegu. Lihtne ja nii hea. 

3. Moosivesi. Asendab suurepäraselt mahla ning haigena või külmal ajal saad moosi segada kuuma veega.

4. Moos on võrratu lisand liha- või kanamarinaadile. Proovi näiteks kanamarinaadis kasutada mustsõstramoosi. Hapukad moosid sobivad maitseks peale määrida ahjulihale, seda nii enne või ka pärast küpsetamist. Tulemus on uskumatult hea.

5. Moosiga saab teha kisselli.  Klassika! Moosist saab ka mannavahtu (selleks tuleb jällegi lahjendada moos veega). Moos sobib hommikupudru peale, pannkoogi juurde, müsli sisse.

6. Lisa moosi tavalisele koore- või piimajäätisele, maitsestamata jogurtile või kohupiimale. Saad palju maitsekama magustoidu kui poelettidelt leida võid. Vähem lisaaineid ja rohkem maitset.

7. Lisa hapukat moosi vahustatud koorele ja pane sügavkülma. Selleks sobib suurepäraselt näiteks tikri-, sõstra- või kreegimoos, aga sobib ka maasikakeedis. Saad magustoidu, mis viib keele alla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles