Toekas sügisroog: liharull pähklitega

Liharullid pistaatsiapähklitega.

FOTO: Andra Kalda

Kolga-Aabla kodurestorani MerMer perenaise Merrit Kiho käe all asenduvad kerged suveroad tasahilju sügiseselt toekamatega. Maitseküllase sisuga liharull on üks neist.

Olen seda rooga valmistanud nii metssea kaelakarbonaadist kui ka lihaveise pehmest praetükist, aga sobib ka kodunotsu. Mis tükki kasutada, polegi oluline, sest liha klopitakse niikuinii õhukeseks ja pehmeks. Põnevaks teeb rulli just sisu. Head tuttavad, kellele lihaviile jaheda veini kõrvale serveerisin, nimetasid toidu ümber «Maroko maitseteks».

LIHARULL PISTAATSIAPÄHKLITEGA

Neljale põhiroaks, kaheksale eelroaks

  • 800 g lihaveise pehmet praetükki
  • 2 dl pistaatsiapähkleid
  • oliiviõli
  • 1 sl vedelat mett
  • soola, pipart
  • 2 punast tšillipipart
  • pisut riivitud muskaatpähklit
  • 1 tl uhmris purustatud vürtsköömneid
  • paar porgandit
  • neljandik pisemast kaalikast
  • 1,5 dl puljongit
  • 1 dl valget veini

Küpseta kooritud ja vähese oliiviõliga piserdatud pistaatsiapähkleid ahjuvormis 200-kraadises ahjus umbes kümme minutit, sega aeg-ajalt. Tõsta pähklid taldrikule jahtuma, haki või purusta saumiksriga.

Koori porgandid ja kaalikas, lõika porgandid neljaks, viiluta kaalikad õhukeseks ja laota need samasse ahjuvormi.

Jaga liha neljaks võrdseks tükiks ja klopi lihaviilud toidukile vahel õrnalt õhukeseks. Maitsesta vähese soola (pähklid on samuti soolakad), pipra, vürtsköömne, riivitud muskaadi ja viilutatud tšillipipraga. Kui pelgad teravamat maitset, eemalda tšillilt seemned. Raputa lisaks pähklid, tilguta peale mesi. Keera viilud rulli ja kinnita kõvasti küpsetusnööriga.

Tõsta ahjuvormi, nirista peale oliiviõli. Lisa vormi puljong ja vein ning küpseta 150-kraadises ahjus paar-kolm tundi. Kasta üpris sageli praeleemega. Enne nööri eemaldamist ja liha viilutamist lase sel 10 minutit puhata. Serveeri köögiviljadega.

Tagasi üles