Supertoidud, mis ei aja rahakotti lõhki

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik tervislikud toidud ei ole sugugi kallid. Ka mõned argisemad toiduained, mida oleme harjunud igapäevaselt poe- ja turulettidel nägema, võivad olla pungil kasulikest toitainetest.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Kaer

Kaerahelbed on üks kõige soodsama hinnaga tervisliku hommikusöögi sees kasutatav toiduaine, mis on kõigile kättesaadav. Kaeras on palju kiudaineid, mis aitavad alandada kolesteroolitaset, õpetab Foodnetwork.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Mustad oad

Mustade ubade värvus tuleb antotsüaniinidest - need on samad südame tervist hoidvad fütokemikaalid, mis teevad ka mustikad tumedaks. Mustadest ubade näol saab oma toidulauale rohkem valke ja kiudaineid, mis teeb neist südamesõbralikud superviljad.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Apelsin

Puuviljaletist ei tasu kunagi külmalt mööda kõndida, sest ka tavaline apelsin on tegelikult uhke vili, mis aitab külmetushaigustele vastu panna. Ühe apelsini söömisega katad kogu päevase C-vitamiini vajaduse. C-vitamiin on võimas antioksüdant, mis on oluline nii südame kui naha tervisele.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Kapsas

Ristõielistes köögiviljades nagu kapsas, brokolis ja paskois on küllaga karoteinoide (mis aitavad ennetada vanadusega kaasnevat silmanägemise halvenemist); C-, E-, K-vitamiine, foolhapet ja kiudaineid. Neis on ka glükosinolaate, mis võivad ennetada vähi teket.

Heeringas. Foto:
Heeringas. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Heeringas

Me teame, et lõhe on hea oomega-3-rasvhapete allikas, kuid seda on ka tuunikala ja heeringas, mille võib kätte saada palju soodsama hinnaga. Oomega-3-rasvhapped toetavad aju ja südame tööd. 

Foto: Dmitri Kotjuh
Foto: Dmitri Kotjuh Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Õunad

Koduõunte söömine on tervisele kasulik mitmes mõttes. Peale selle, et õuntes on palju kolesteroolitaset alandavaid kiudaineid, on neis ka fütokemikaali kvertsetiini, millel on põletikuvastane toime ja mis võib aidata vältida südamehaigusi ja vähki. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Maapähklid

Enamasti kiidetakse mandleid ja Kreeka pähkleid, kuid odavama hinnaga kättesaadavad maapähklid ei jää neist oluliselt maha. Neist saab kergesti taimseid valke, tervislikke rasvu ja kiudaineid.

Jogurt. Foto: Scanpix
Jogurt. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Maitsestamata jogurt

Tavalises jogurtis on probiootikume, mis toetavad immuunsüsteemi selle kodus, sinu maos. Kuigi head bakterid on jogurti esinumber, on sellel ka teisi väärt omadusi. Nimelt on jogurtis palju kaltsiumi, kaaliumi ja valke, mistõttu on tavaline jogurt üks parimaid soodsa hinnaga supertoitusid. 

Tüümian. Foto: Scanpix
Tüümian. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Kuivatatud maitsetaimed

Kuigi värsked maitsetaimed annavad toidule tugevamat maitset, võib talvisel ajal nende ostmine olla väga kallis lõbu. Õnneks säilitavad maitsetaimed oma hea maitse ka kuivatades ning on samal ajal pungil kasulikest ainetest. K-vitamiini ja rauda leidub rohkesti näiteks tüümianis, selleris, mündis ja majoraanis. 

Kohv. Foto: Scanpix
Kohv. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Kohv

Kohvi hind pidavat peagi oluliselt tõusma, aga maitset see teadmine ei riku. Kohvis on rikkalikult antioksüdante ja kaaliumi, mis on tervisele kasulik mitmel moel. Näiteks aitab see vähendada insuldi, diabeedi ja dementsuse riski. Muidugi tasub teada, et iga kohvijook väga kasulik ei ole, mistõttu tuleks tervise seisukohast eelistada musta kohvi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles