Valik toite peale liha, kust saab palju rauda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätsed.
Läätsed. Foto: SCANPIX

Ühekülgse toidulaua puhul ohustab rauapuudus eeskätt lapsi ja naisterahvaid. Kuna see mineraal osaleb mitmes olulises kehafunktsioonis, peaks naised raua kätte saamisele erilist tähelepanu pöörama.

Raud transpordib hapnikku kopsudest keha kudedesse, on oluline immuunsüsteemis ja aitab energiat toota. Toidust saadakse rauda kahel kujul: heem- ehk loomne raud ja mitte-heem ehk taimne raud. Kuna loomset rauda on kergem omastada, tuleb taimetoitlastel süüa palju selliseid toitusid, mis sisaldaksid taimset rauda, kirjutab Greatist.

Kuna C-vitamiin aitab rauda paremini omastada, tasub taimetoidu austajal oma salatile pigistada sidrunit. Seevastu gluteen, kohv ja piimatooted takistavad raua omandamist.

Siit leiad mõned taimetoitlasele sobilikud toidud, kus on palju rauda.

Seemned

Seesamiseemnetes, mooniseemnetes ja paljudes teistes seemnetes on rikkalikult rauda, tänu millele katab üks seemnetega kaunistatud kukkel ligi kolmandiku päevasest rauavajadusest. 

Tume šokolaad

Tumedat šokolaadi on palju kiidetud, sest see turgutab lühimälu ja alandab stressihormooni kortisooli taset. Šokolaadifännide rõõmuks on selles ka palju rauda.

Kikerherned

Herneid võid süüa niisama või teha neist hummust. Igal juhul on need taimetoitlasele väge heaks rauaallikaks, sest neis on ka palju valku, magneesiumi, fosforit ja tsinki.

Kinoa

Uus tulija kinoa on saanud kiirelt populaarseks ja pole ka ime. Kinoa on gluteenivaba ning selles on palju valku ja rauda. Kinoa on väga mitmekülgne toiduaine - sellest võib teha nii kooki kui soolaseid toitusid, igav ei hakka.

Läätsed

Nii nagu kinoa saab ka läätsedest valmistada väga erinevat laadi toitusid. Läätsi peetakse supertoiduks, sest peale suure rauasisalduse on neis ka ohtralt kaaliumi, foolhapet ja antioksüdante. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles