Soome lasteaialapsed ei õpi lugema

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii Eestis kui ka näiteks Ameerikas eeldatakse lasteaialastelt, et nad õpivad enne kooliminekut lugema. Soomes on aga lood teistmoodi – lasteaias keskendutakse mängupõhistele tegevustele ning elu on näidanud, et lapsed oskavad tulevikus ikkagi suurepäraselt lugeda.

Helsingis elav õpetaja Tim Walkins kirjutas Soome lasteaedade eripärast The Atlanticus. Meie põhjanaabrite lapsed lähevad eelkooli kuueaastaselt, kuid seal on prioriteediks mängupõhised tegevused ning kunsti ja käsitööga tegelemine. Klassikalisele tähtede õppimisele ja käekirja harjutamisele kirjutuslaua taga nii väga tähelepanu ei pöörata.

«Mäng on laste jaoks väga efektiivne õppimise vorm,» selgitas Arja-Sisko Holappa Walkerile. Holappa on Soome riikliku haridusnõukogu liige. «Me kasutame mängu, et lapsed õpiksid rõõmuga.»

Tõsiasi, et mängule pööratakse ka vahetult enne «päriskooli» nii palju tähelepanu, ei takista aga kuidagi lastel hiljem suurepäraselt lugeda-kirjutada. Stanfordi ülikooli uuringu järgi on Soome kirjaoskuse poolest maailmas esirinnas. PISA tabelites on Soome koolisüsteem viie parima hulgas üle kogu maailma.

Soome õpetajad loomulikult lugema õpetamist ei väldi, vaid koostavad pärast lapse vanematega kohtumist individuaalse õppekava. Walker viitab ka uuringutele, mis kinnitavad, et seni pole märgatud mingeid erilisi plusse, mis kaasnevad ülivarases vanuses lugema õppimisega.

Tom Walker peab blogi nimega Taught By Finland, kus ta kirjutab oma kogemustest Soomes ja sellest, mida ta põhjamaal õpib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles