Vaata, kuidas reageerib loode, kui ema suitsetab raseduse ajal

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hoolimata sellest, kas oled rase olnud või mitte, oled ilmselt kursis, mida võiks naine raseduse ajal süüa-juua ja millised harjumused on talle ning lootele kasulikud ja millised mitte. Tõenäoliselt pole see mingi üllatus, et raseduse ajal tuleks suitsetamist vältida.

Durhami ja Lancasteri ülikoolide teadlased jälgisid, kuidas mõjutab ema suitsetamine loodet 24.–36. rasedusnädalal. Uuringus osales 20 ema, kellest neli olid suitsetajad. Suitsetajad tegid päevas keskmiselt 14 sigaretti, kirjutab YourTango.

Uuringu lõpus oli teadlastel 80 ultrahelipilti, millelt on selgelt näha, kuidas reageerib loode ema suitsetamisele. Pildid, mida saab vaadata YourTango veebilehel, on tõeliselt üllatavad ja ka hirmutavad.

Ultrahelipiltidelt on näha, et suitsetavate emade kõhus kasvavad beebid katsid suitsetamise ajal sageli oma suud ja üritasid pead mujale pöörata, ilmselt selleks, et vältida suitsulõhna. Samuti täheldasid teadlased, et suitsetavate emade beebid liigutasid palju rohkem suud kui mittesuitsetavate emade beebid. Uuringu kokkuvõttes on märgitud, et suitsetavate emade kõhus areneva loote näoliigutused ei arene raseduse ajal samamoodi ega samas tempos kui mittesuitsetava ema puhul.

Uuringu juht dr Nadja Reissland selgitas, et uuring tõestas, mida on näidanud ka paljud eelnevad uuringud – ema stress ja depressioon mõjutavad loote liigutusi ning stressitaset tuleks kontrolli all hoida. Kuid lisaks sellele selgus, et nikotiiniga kokkupuutumine mõjutab märgatavalt loote arengut ja seda palju suuremal määral, kui stress või depressioon seda teevad.

Tegemist oli väiksemahulise uuringuga ja tulemuste kinnitamiseks on vaja teha lisauuringuid, kuid pole mingit kahtlust, et raseduse ajal suitsetamine on üsna riskantne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles