Nippe, kuidas laste rõivastelt jonnakaid plekke eemaldada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kunstitunnid, jalgpallitrennid, kodused seiklused – need kõik kuuluvad lapseks olemise juurde. Aga kui laps on terve päeva muretult ringi mürgeldanud ja tema päevakava kajastub ta riietusel, siis võib ema olla paraja pähkli ees – kuidas erinevaid plekke eemaldada?

Good Housekeeping pani kirja tõhusad nipid, kuidas erinevaid plekke rõivastelt eemaldada.

  • Muru

Muruplekkide eemaldamiseks hõõru plekke eemaldavat pesuvahendit plekile ja lase sel umbes viis minutit mõjuda. Seejärel pese rõivaeset kuuma veega (kontrolli sildilt, kui kuuma veega tohib antud riideeset pesta).

  • Šokolaad

Lapsed on teatavasti suured maiasmokad, kuid mõnusad šokolaadikommid võivad maha jätta üsna kangekaelsed plekid. Hõõru plekke enne pesemist pesuvahendiga ja seejärel pese rõivaid nii nagu tavaliselt.

  • Mahl

Kui riietel on mahlaplekid, loputa rõivaid kõigepealt jaheda veega. Seejärel sega kokku üks supilusikas äädikat, pool teelusikat vedelat pesuvahendit ja umbes 900 milliliitrit jahedat vett. Leota rõivaeset segus 15 minutit ja kui plekk on ikka alles, tupsuta seda piiritusega. Seejärel pese.

  • Akrüülvärv

Loputa plekki sooja veega, seejärel tupsuta spetsiaalse lahusega (üks osa nõudepesuvahendit, üks osa sooja vett). Vajadusel korda, loputa ja pese.

  • Liim

Liimi eemaldamiseks võib proovida tavalist plekieemaldajat, kuid abi võib olla ka küünelakieemaldajast. Küünelakieemaldajat tasuks kõigepealt kangal katsetada – sünteetilised materjalid võivad olla küünelakieemaldaja suhtes tundlikud ja eemaldaja võib rõivaeseme rikkuda.

  • Muda

Kui laps tuleb mudasena tuppa, siis võib tekkida kiusatus kohe vedelat muda maha nühkida, kuid see pole tihtipeale parim idee. Lase mudal ära kuivada ja nühi siis võimalikult palju muda riietelt maha. Kui vaja, kasuta plekieemaldajat ja seejärel pese rõivaid nii nagu tavaliselt.

  • Ketšup

Kuna lapsed armastavad peaaegu kõike süüa ketšupiga, siis on üsna raske neid plekke vältida. Kõigepealt loputa plekki jaheda veega, seejärel tupsuta äädikaga. Vala plekile veidi plekieemaldajat, lase paar minutit mõjuda ja seejärel pista rõivaese pesumasinasse.

  • Sinep

Niisuta plekki, seejärel hõõru seda vedela plekieemaldajaga. Lase viis minutit mõjuda, loputa. Kui plekk on endiselt nähtav, leota rõivaeset soojas vees ja pesuvahendis umbes tund aega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles