Rasva vastu rasvaga

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See väide võib nüüd muidugi olla vastuolus kõigega, mida arvasid toitumisest seni teadvat. Nimelt aitab teatud liiki rasvade söömine tegelikult põletada rasva - peamiselt tänu sellele, et need ei talletu kergesti keharasvaks ja neid kasutatakse energia saamiseks, kirjutab ajakiri Hers 2010. aasta suvenumbris.
 

Need head rasvad aitavad ehitada lihaseid ning võivad alandada kolesteroolitaset ja vererõhku, samuti vähendada südame-veresoonkonna haiguste ja isegi teatud liiki vähkkasvajate ohtu.

See on hea algus, kui varustad oma menüü toiduainetega, mis sisaldavad palju mono- ja polüküllastumata rasvu, kuid veelgi parema tulemuse võid saada nende toidulisandite abil.

KALAÕLI

Oled tõenäoliselt kuulnud, et rasvane kala, näiteks lõhe, makrell, sardiinid ja mõned tuunikalaliigid on sulle kasulikud. Tõsi, neis on äärmiselt suur kogus kasulikke oomega-3-rasvhappeid.

Kui sa tutvud kalaõli kasulikkusega tervisele, saad teada, et see parandab mälu ja südame-veresoonkonna seisundit ning rääkimata veel sellest, kuidas see suudab parandada sinu füüsist!

Kuigi oomega-3-l on muljetavaldav mõju lihaskasvule ja -tugevusele, selgub uutest uuringutest, et see võib mõjuda ka geenide tasemel, muutes keha tõeliseks rasvapõletusahjuks.


Oomega-3 seondub aktiveeritud rakuretseptoritega, mis omakorda annavad signaali DNAle teatud geenide mõjutamiseks: lülitada tööle need, mis soodustavad rasvapõletamist ning lülitada välja need, mis rasva toodavad. See leid on väljaspool tavaettekujutust – mõtle, see mida sa sööd võib tegelikult muuta sinu geenide tööd!


See DNA-signalisatsioon on tõestatud mitmete uuringutega. Ajakirjas The Journal of Nutrition avaldatud katsetulemus näitas, et need hiired, keda söödeti rasvarikka toituga, mis sisaldas kalaõli, kaalusid palju vähem kui hiired, kes olid vaid rasvarikkal dieedil.

Tšehhis tehtud uuring näitas samuti, et kui hiired sõid kalaõli koos rasvarikka toiduga, oli nende kaal väiksem ja neil oli vähem ja väiksemaid rasvarakke.

LINAÕLI


Lina on taim, millel on pikk ajalugu. Juba Vana-Egiptuses mähiti kõik muumiad linakiust mähistesse. Kuid meid huvitavad rohkem selle taime seemned.

Need pole mitte ainult parim vahend soolestiku puhastamiseks, vaid sisaldavad ka palju alfa-linoleenhapet (ALA), ning seda lausa niipalju, et kui seemnetest pressida õli, siis üle 50 protsendi sellest on ALA.

See on märkimisväärne, kuna ALA muundatakse organismis kaheks peamiseks rasvhappeks, mida leidub kalas, ning see teeb linaõli suurepäraseks valikuks taimetoitlastele ja neile, kes leiavad kalaõli vastumeelse või raskelt seeditava olevat.

Konjugeeritud linoolhape (CLA)


CLA on oomega-6-rasvhape, mida leidub mitmetes rasvarikastes toitudes, nagu näiteks liha ja juust. Siinkohal on oluline märkida, et heinasöödal olnud loomade lihas on 300 -500 protsenti enam CLAd võrreldes teraviljasöödal olnud loomade lihaga, kuid palju lihtsam on siinkohal kasutada toidulisandeid.

CLA on võimas antioksüdant, millel on tõestatud võimed vähiga võitlemiseks, see saab jagu põletikest ning parandab südame ja immuunsüsteemi tööd. Samuti on tõestatud, et see suurendab lihaste suurust ja tugevust.

Kuid meil on jutuks rasvapõletus ja arvukad uuringud näitavad, et CLA on siin tubli abiline ja teeb seda veelgi tõhusamalt, kui kasutaja samaaegselt ka lihasmassi suurendab.

Üldiselt töötab CLA mitmel moel: see vähendab organismis omastatavat rasvahulka, kiirendab ainevahetust ja suurendab rakutasandil põletatavat rasvakogust. Peale selle pärsib see põhisüüdlasest ensüümi tegevust, mis osaleb rasva ladestamises. 


GAMMA-LINOLEENHAPE (GLA)


Selle nime taga on tegelikult pea sama oomega-6-rasvhape. Me ei hakka üksikasjalikult lahkama tema keemilist koostist, kuid on oluline teada, et erinevalt teistest oomega-6-rasvhapetest on GLA-l põletikuvastane toime.

Erinevalt oma sugulastest, oomega-6 ja oomega-3st, on GLA on aktiivse hormooni, prostaglandiini eelvorm, mille GLA muudab kehas kasulikuks. Kuid see hormoon võib kergelt muunduda halvaks versiooniks, kui toiduratsioon ei sisalda piisavalt GLAd.

OOMEGA-9-RASVHAPE


Viimane oomega-rasvhapete pereliige saab alati kõige vähem tähelepanu, kuid tegelikult oled sa seda juba ka piisavalt saanud. Seda leidub oliiviõlis ja teistes allikates, nagu rapsi-ja sinepiseemnetes.

Nagu tema teised oomega-nõbud, on ka oomega-9-l võimas põletikuvastane toime, mis aitab rasvavarusi vähendada. Aga kuna me eeldame, et kasutad toidutegemisel ja salatikastmetes piisavalt oliiviõli, ei soovita me sul eraldi oomega-9-le raha kulutada.


KESKMISE AHELAGA TRIGLÜTSERIIDID (MCT)


See tubli toidulisand on pidanud lõputut sõda tõestamaks end, kuna tegemist on küllastunud rasvaga. Kui valdavalt soovitatakse hoiduda rasvasest praest, sest ülekaalulisus on kujunemas epideemiaks, peame me kurbusega tõdema, et see toitumissoovitus jätab tagaplaanile just selle küllastatud rasva võime põletada keharasva.

MCTd leidub kookosõlis, palmiõlis ja võis ning sel on palju lühem ahel kui teistel küllastunud rasvadel, tänu millele on tema omastamine kiirem. See ei ladestu rasvana ja seda kasutavad lihased kütusena, lisaks võib see kiirendada ainevahetust ja soodustada rasvade põlemist.


SEESAMIÕLI


Teadlased on uurinud põhjuseid, miks asiaatidel on reeglina väiksem kehakaal ning leidnud vastuse ohtras soja ja rasvase kala söömises, vältides samas punast liha ja piimatooted. Kuid teadlased on jätnud tähelepanuta ühe olulise koostisosa, mis väärib lausa loorberipärga – seesamiõli, mida kasutatakse sageli õlis praetud toitude puhul.

Seesamiõli sisaldab sesamiini, tuntud ka kui lignaan ehk fütoöstrogeen, mis sarnaneb soja isoflavoonidega. Mõned uuringud näitavad, et sesamiinil on põletikuvastane toime ning see soodustab maksa ja neerude tööd, samuti kontrollib kolesteroolitaset. Seesamiõlil on antioksüdantsed omadused sarnaselt sojaga ning sarnaselt linaõliga, soodustab see rasvade põletamist, tänu suurele lignaani sisaldusele.

Söö seda head rasva!

Toidulisandite tarbimine on lihtne ja parim viis saada vajalikus koguses tervisliku rasva, mis aitab sul kaotada keharasva. Kuid pole midagi halba selles, kui saad neid ka toidust. Pane need rasvad oma taldrikule iga päev ning saad veelgi parema kehavormi.


Monoküllastumata rasvad

*Avokaado

*Rapsiõli

*Pähklid

*Oliiviõli

*Maapähklivõi



Polüküllastumata rasvad

*Rapsiõli

*Külma vee kalad (heeringas, makrell, lõhe, sardiinid, tuunikala)

*Maisiõli

*Linaseemned

*Safloor- ehk värvohakaõli

*Seesamiõli

*Sojaõli

*Päevalilleõli

*Kreeka pähklid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles