Kuidas ilma dieedi ja trennita kaalust alla võtta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kellele ei meeldiks hea toit? Õige toitumine annab energiat, pakub lohutust ja tekitab hea tunde. Aga kui toitumine väljub kontrolli alt ega ole tasakaalustatud, võib see oluliselt mõjutada su elustiili ja kehakaalu.

Enamik naisi ei salli sõna «dieet», sest tavaliselt tähendab see seda, et tuleb oma lemmikmaiustest loobuda. Aga selleks, et kaalust alla võtta, ei pea sugugi dieeti pidama, tuleb lihtsalt teha paremaid valikuid. On mõned teaduslikult kinnitatud nipid, kuidas ainevahetust kiirendada ja hoiduda kaalutõusust. Kui kohandad neid nippe oma elustiili, siis kindlasti märkad peagi, et kaal hakkab langema ja ka tervis on tugevam, kirjutab Lifehack.

1. Jälgi toiduportsjonite suurust

Paljudele kindlasti tundub, et toidukoguse vähendamine ongi dieedipidamine, kuid tegelikult pole see nii. Väiksem toidukogus aitab lihtsalt jälgida, et sa ei läheks söömisega liiale. USA teadlased on leidnud, et toiduportsjonid on viimase 20 aasta jooksul märkimisväärselt kasvanud. Tulemuseks on see, et inimesed tarbivad rohkem kilokaloreid kui varem. Hea nipp portsjoni vähendamiseks on kasutada väiksemaid taldrikuid.

2. Söö tihemini

Kui vähendad toiduportsjonite suurust, võiksid päeva peale toidukorrad ära jagada nii, et neid oleks rohkem kui kolm. Sel viisil ei teki näljatunnet ja tänu sellele ei pista sa midagi ebatervislikku põske.

3. Loobu limonaadist

Ilmselt ei tule see kellelegi üllatusena, kuid teadlased on leidnud, et limonaadi tarbimise ja kehakaalu vahel on otsene seos. Limonaadi joomine võib tekitada ka teisi probleeme, näiteks tarbitakse seetõttu vähem kasulikke toitaineid ja suureneb diabeedi risk. Loobu limonaadist ja muudest magusatest jookidest ning tarbi rohkem vett. Kui sulle tavaline vesi ei maitse, lisa veele sidrunit, marju või muud meelepärast. See on keha jaoks alati parim valik.

4. Loobu ka kiirtoidust

Kui sööd kaks kuni kolm korda nädalas rämpstoitu, siis teed oma kehale suure karuteene. Kui sulle maitsevad hamburgerid, valmista neid ise – sel viisil tead täpselt, mis seal sees on ja kuidas on see valmistatud. Kodune hamburger on kehale tunduvalt kasulikum valik.

5. Toitu tervislikumalt

Söögikohtades tuuakse tihtipeale kõigepealt lauale saiakorv. Seda tehakse kindlal põhjusel: pole vahet, mida sa eel- või pearoaks tellid, kui tarbis ka saiakorvis olevaid palu, siis on kindel, et sa lahkud täiskõhuga. Tegelikult on need tühjad kilokalorid ega paku su kehale midagi. Loobu saiast ja söö rohkem salatit või suppi. Sel viisil saad süüa rohkem, kuid kaalud vähem.

6. Kui vaja, jäta toitu järgi

Kas oled kunagi söömise ajal tundnud, et sa enam ei jaksa, kuid ometi on taldrikul veel toitu? Paljud teevad sel hetkel püksinööbi lahti ja pingutavad veel need viimased suutäied sisse. Tegelikult tuleks lõpetada söömine siis, kui tunned, et su kõht on täis saanud. Kui see tähendab, et pead pool taldrikut toitu minema viskama, siis nii teegi. Või kata taldrik toidukilega ja pista külmikusse, et saaksid hiljem jätkata. Oluline on tajuda oma piire ja vastavalt käituda.

7. Joo rohkem vett

Veejoomine aitab kaalu langetada kahel põhjusel: vesi täidab kõhtu ega sisalda ühtegi kilokalorit. Lisaks sellele on vesi kasulik nahale ja seedeelundkonnale. 

8. Eelista parimaid tooteid

Nn ökotooted võivad olla küll kallimad kui muud toidukaubad, kuid nad on oma hinda ka väärt. Kui soovid kaalust alla võtta, kuid sa ei raatsi kõiki toiduaineid välja vahetada, tee oma menüüs vähemalt mõned muudatused ning eelista rohkem värsket ja orgaanilist toidukaupa.

9. Söö silmadega

Eelpool sai mainitud, et toiduportsjonite kontrollimiseks võiks kasutada väiksemaid taldrikuid. See on hea nipp ka selleks, et kui toit on väiksemal taldrikul, siis jääb mulje, et seda on palju rohkem. Sel viisil saad oma aju ära petta ja tekib tunne, et sõid tegelikust rohkem.

10. Maga rohkem

Uuringud on tõestanud, et unepuudus võib põhjustada kaalutõusu. Kui sa ei maga piisavalt, vajab keha ärkvelolekuks rohkem energiat ja see paneb sind rohkem sööma. Seega kui soovid kaalust alla võtta või praegust kehakaalu hoida, veendu, et saaksid iga öö piisavalt magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles