Hea nipp, kuidas muuta nõudepesu meeldivamaks tegevuseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast pikka tööpäeva ja lastega õhtusöögilaua ääres jagelemist on nõudepesu küll viimane asi, mille peale tahad ilmselt energiat kulutada. Aga tegelikult võib nõude pesemine olla vägagi rahustav ja kasulik tegevus.

Vähemalt sellisele järeldusele jõudsid teadlased, kes selgitasid uuringuga välja, et kui nõusid õigesti pesta, võib see tegevus aidata väsinud ajul puhata, kirjutab Good Housekeeping.

Florida State’i ülikooli teadlased tegid tudengitega katse, et välja selgitada, kas nõudepesu ajal mediteerimine aitab tüütut tegevust meeldivamaks muuta. Pooltel osalejatel paluti nõudepesu ajal keskenduda pesuvahendi lõhnale, kuumale veele, nõude kujule jms. Ülejäänud osalejad lugesid lõiku sellest, kui oluline on nõusid pesta.

Selgus, et need tudengid, kes praktiseerisid «mõttekat nõudepesu» ehk nad keskendusid erinevatele lõhnadele jms sensoorsetele kogemustele, olid endi sõnul vähem närvilised ja tundsid, et tegevus mõjus neile inspireerivalt. Need, kes lugesid enne nõudepesu tegevuse vajalikkuse kohta, ei saanud sellest aga mingit abi ja nõude pesemine oli nende jaoks endiselt väga tüütu tegevus.

Järgmine kord, kui asud nõusid pesema, keskendu lõhnadele, värvidele ja tunnetele – sel viisil muutub nüri tegevus palju nauditavamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles