Mida räägivad sulle sinu rinnad?

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sa teadsid, et rinnad võivad su tervisliku seisukorra kohta nii mõndagi öelda? Seega tasub aeg-ajalt peeglisse vaadata ning mõelda, mis võib ühe või teise nähtuse taga. Loomulikult pea vajaduse korral nõu spetsialistiga.

Cosmopolitan selgitab, mis võib olla rindadega toimuvate muutuste taga.

Su rinnad kasvavad.

1. Sa oled kaalus juurde võtnud. Pärast puberteediaega kasvavad su rinnad edasi juhul, kui sa võtad kaalus juurde. Seega: ehk liigud sa liiga vähe, sööd liiga palju, oled stressis?

2. Lähenevad päevad, sa alustasid uute antibeebipillidega või oled rase. Hormonaalsed muutused võivad kaasa tuua rindade kasvamise. Muretsema ei pea, seni kuni kasvuspurdiga lähevad kaasa mõlemad rinnad.

Su rinnad kahanevad.

3. Sa oled alla võtnud. Kuna rinnad koosnevad peamiselt rasvkoest, on see esimene koht, kust sentimeetrid kaduma hakkavad, kui oled kaalust kaotanud. Kui aga rinnad kahanevad pealtnäha põhjuseta, külasta kindlasti spetsialisti.

4. Oled menstruatsioonitsükli alguses. Kui sa oled sellise organismiga naine, kelle rinnad kipuvad enne päevade algust kergelt suurenema, on ainult normaalne, et päevade alates need ka kahanevad.

Üks rind on teisest suurem.

5. Tõenäoliselt on see normaalne. Kellegi rinnad pole täiuslikult sümmeetrilised. Erineva kujuga rinnad on täiesti normaalsed.

6. Sul võib olla vähk. Kui ühe rinna suurus ja kuju muutub aga drastiliselt, võib olla tegu kasvajaga. Ära heitu, vaid mine arsti juurde.

Rindade alt kiheleb.

7. Sa oled allergiline. Rinnahoidjates kasutatakse niklist toestusi ja selle materjali vastu on paljud allergilised. Tegu võib olla ka kihelust põhjustava kampsuni või seebijääkidega. Kasuta allergia vastu hüdrokortisooni sisaldavat kreemi. Kui ärritus paari päevaga ei kao, külasta arsti.

8. Hõõrdumine. Võib juhtuda, et su rind ja sellealune nahk on kuumal suvepäeval lihtsalt hõõrdunud ja hauduma läinud. Ka siin võib aidata kortisooni sisaldav kreem, kui oled aga väga mures, pöördu arsti poole.

9. Pese oma rinnahoidjat. Võib tunduda, et mida kauem sa rinnahoidja pesemist edasi lükkad, seda pikem on selle eluiga, aga tegelikult pakub see soodsat pinnast bakteritele, mis tekitavad lõpuks ka nahaärritust.

Sul on rindadel venitusarmid.

10. Sa oled kaalus juurde või alla võtnud. Iga kord, kui su kaal hüppab, liiguvad muutustega kaasa ka rinnad. Eriti mõjutab see naisi, kelle nahk pole piisavalt elastne, kohe eriliselt võib see ette tulla raseduse ja imetamise ajal.

Su rinnanibud on väga tumedad või heledad.

11. Tõenäoliselt on see normaalne. Rinnanibude värv ei ole kuidagi seotud rinnavähiga. Naistel on nibudel erinev pigmentatsioon.

Su nibud on väga väikesed või väga suured.

12. Tõenäoliselt on see normaalne. Ka variatsioonid suurustes on täiesti normaalne nähtus.

Su nibuväljal on kühmukesed.

13. Tõenäoliselt on see normaalne. Rinnad on loodud piima tootmiseks ja need kühmukesed nibuväljal on piimanäärmed. Teinekord need kergelt punduvad, aga see on täiesti normaalne.

Su nibuväljal on üks suur kühm

14. See võib olla märk tsüstist või kasvajast. Pane kirja arstiaeg, kes saab testide abil kindlaks teha, kas on põhjust muretsemiseks.

Sul on rohkem kui mõni üksik karv rinnal.

15. See võib tähendada, et oled kokku puutunud testosterooni sisaldava kreemi või geeliga. Mõned mehed kasutavad selliseid kreeme oma seksiisu parandamiseks, nii et lähedasel kontaktil võib see olla sulle kandunud. Kõrvalnähuks võib olla karvakasv suvalistes kohtades.

16. Sul võib olla polütsüstiliste munasarjade sündroom. Kui sind tabab ootamatu karvakasv, võib selle taga olla suurenenud testosteroonitase organismis, mille põhjuseks võib olla polütsüstiliste munasarjade sündroom. Mine kindlasti arsti juurde, et põhjus kindlaks teha.

Su nibud sügelevad.

17. See võib tähendada pesuvahendijääke. Seebi- või šampoonijäägid nahal võivad tekitada ärritust. Loputa end korralikult puhta veega.

18. Sa võid olla allergiline. Näiteks võib su uus rinnahoidja sisaldada mingit värvi, mille koostisosade suhtes oled allergiline.

19. Sul algavad päevad. Mõnikord võib hormoonitaseme muutus väljenduda ka sügelevates nibudes.

20. Sul on Paget' tõbi. Tegemist on väga haruldase rinnavähivormiga, mille sümptomiteks on sügelevad nibud, ketendav nahk, lame nibu, kollakas eritis. Mine kohe arsti juurde!

Su rinnad on mühklikud ja valulikud.

21. Sul algavad päevad. On täiesti normaalne, et enne päevade algust toob hormoonitaseme kõikumine kehas kaasa erinevaid nähtusi, mis mõjutavad ka su rindu. Kui sa oled mures, külasta loomulikult oma arsti, kuid ehk on hea teada, et kasvajad üldiselt valu ei põhjusta, seega on valu siin isegi hea märk.

22. Sul on kofeiini üledoos. Kofeiini tarbimine võib teinekord kaasa tuua eriti tundlikud rinnad, nii et loobu mõneks ajaks kohvist.

Su nibudest tuleb valget eritist.

23. Sa oled erutatud. Kuna rinnad on ette nähtud imetamiseks, võib selline reaktsioon olla lihtsalt füüsilise stimulatsiooni tulemus. Selleks ei pea olema isegi rase või imetav naine.

24. Seda võib põhjustada antidepressant. Mõned retseptiravimid põhjustavad prolaktiinitaseme tõusu. Tegu on hormooniga, mis stimuleerib organismis piimatootmist. Üldiselt pole see ohtlik, vaid lihtsalt tüütu kõrvalnähe.

Su nibudest tuleb verist eritist.

25. Sul võib olla healoomuline kasvaja. Tuntud ka kui papilloom ehk näsakasvaja võib selliste sümptomitena väljenduda. Mine arsti juurde, et täpsemat infot saada.

Su nibud on kõvad.

26. Sa oled erutunud. Nibude jäikus pole kuidagi seotud rinnakoe ebanormaalsusega, seda juhul, kui tegu pole asümmeetrilise nähtusega. Üldiselt on see seotud seksuaalse erutusega.

27. Sul on külm. Kui seks pole parasjagu teemaks ning puhub külm tuul, siis siin ongi põhjus.

Su nibu on sisse tõmbunud.

28. Nibu taga võib olla kasvaja. Igasugune sissetõmbumine võib viidata kasvajale. Nii et kui su esimene mõte on minna arsti juurde, siis oled õigel teel.

Sa arvad, et su rinnad on tihked.

29. Sul tegelikult pole liiga tihked rinnad. Tavaliselt naised eksivad, kui arvavad, et nende «liiga tihked rinnad» on diagnoositav nähtus.

30. Sul võib olla suurem risk kasvajale. Samas mõned arstid ütlevad, et kui rinnad on liiga pringid, on raskem tavalise ülevaatuse käigus kasvajat tuvastada. Probleem on selles, et ultraheli kasutades on kerge saada valepositiivset vastust, mis põhjustab liigset ärevust.

Su rindadel on selgelt näha veenid.

31. Sa võid olla kasvaja riskigrupis. Heledad, peaaegu läbipaistva nahaga rinnad näitavad, et sul on väga tundlik nahk. Seega kasuta päikest võttes hoolikalt kaitsekreemi!

Su rinnad meenutavad apelsine.

32. Sul võib olla rinnavähk. Kui sul varem olid sileda nahaga rinnad, mis nüüd tunduvad katsudes karedad nagu apelsinikoor, nibuväli on muutunud tihkemaks, võib tegu olla kasvajaga. Mine kindlasti arsti juurde.

Sa tunned ühes rinnas kühmu.

33. See võib olla healoomuline tsüst. Kui see on katsudes ümmargune, sile ja liikuv, on tõenäoliselt tegemist healoomulise tsüstiga, mis ei ole kasvaja. Oota ühe menstruatsioonitsükli jagu aega ning see peaks iseenesest kaduma. Kui muutust ei toimu, mine arsti juurde.

34. See võib olla rinnavähk. Kuigi suur osa rindades aset leidvatest muutustest on lihtsasti seletatavad hormonaalsete muutustega, siis mure korral tasuks alati arsti poole pöörduda. Tema aitab leida konkreetsed vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles