Katsetused kõrvitsaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Nüüdseks on ilmselt kõik Postimehe lugejad hoidistanud sahvrisse mõned purgitäied marineeritud kõrvitsat, teinud paar korda kõrvitsapüreesuppi ja küpsetanud ehk ka mahlase ja jumeka kõrvitsasaia.

 Kuna kõrvitsasaak on tänavu aga rikkalik, siis pakuks välja ühe toreda pirukaretsepti röstitud kõrvitsa ja sinihallitusjuustuga.

Kuldkollasest kõrvitsapirukast jätkub umbes kuuele sööjale, kõrvale paku mõnda rohelist salatit.

Tainas:
•    200 g nisujahu
•    noaotsatäis soola
•    100 g külma võid
•    1 muna

Sega jahu, sool ja või köögikombainis ühtlaseks peeneks puruks. Lisa muna, sega paar korda. Siis sõtku tainas käte abil ühtlaseks, suru võitatud 24–26 cm pirukavormi põhjale ja külgedele. Pane 30 minutiks külmkappi tahenema.

Eelküpseta pirukapõhja 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit.

Kate:
• 500 g puhastatud kõrvitsat
• 1 dl piima
• 3 muna
• 2 dl 10% rõõska koort
• 1 sl värsket tüümiani
• riivitud muskaatpähklit
• soola ja musta pipart
• 100 g sinihallitusjuustu

Lõika kõrvits umbes 2–3 cm kuubikuteks ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta soolaga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni kõrvits on pehme. Pane kõrvitsakuubikud köögikombaini, lisa piim ja püreesta ühtlaseks.

Klopi munad rõõsa koorega lahti, lisa kõrvitsa-piimasegu. Maitsesta tüümiani, soola, pipra ja muskaadiga. Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale. Lõika sinihallitusjuust kuubikuteks ja laota juustutükid kõrvitsatäidisele.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni täidis on küpsenud. Kui pirukas kipub pealt liialt pruunistuma, siis kata fooliumiga.

Lase pirukal enne serveerimist taheneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles