Tervisemured, millega on kõik naised hädas

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naiseks olemine on teinekord üks suur hädaorg. Kõigepealt on päevad (halb olla, kõht valutab), siis on nädal aega hea olla, kuni algab ovulatsioon (teinekord valulik, kindlasti aga mõjutab hormoonide taset), siis algab PMS (kõik ajab närvi!) ja siis on jälle päevad... Siin on üheksa tervisehäda, mis võivad juhtuda kõikide naistega.

Cosmopolitan rääkis New Yorki günekoloogi Jhansi Reddyga, et saada teada, millised sagedastest tervisehädadest on tõeliselt murettekitavad ja milliste pärast ei tasuks pikalt põdeda.

  1. Pidev pärmseenemure. Doktori sõnul võib tõesti juhtuda, et eriti just suvisel ja soojal ajal piinab sind rohkem kui korra tüütu ja sügelev pärmseen. Selleks soovitab ta vältida pikalt märgades või higistes riietes olemist.
  2. Põiepõletik. Põiepõletik on valus, oi-oi-kui-valus, kuid arsti sõnul selle korra aastas põdemine ei ole eriliselt muretsemisväärne. Reddy sõnul tasub aga tõsiselt muretsema hakata, kui sind tabab põletik aastas rohkem kui korra.
  3. Voolus. Reddy sõnul valmistab naistele just voolus enim muret ning ta meenutab, et voolus on täiesti normaalne nähtus, samuti on selle hulk ja sagedus erinevatel naistel erinev. Küll aga tasuks arsti poole pöörduda, kui voolus on tavapärasest erinev, näiteks tükiline või halvalõhnaline.
  4. Päevad, mis algavad oodatust varem. Kui sa unustad pilli võtmata, annab see su kehale sisuliselt signaali: menstruatsiooni alga, marss! Pilli unustamine võib eriti tundliku organismi puhul tuua kaasa ka pikemalt kestvad päevad.
  5. Sissekasvanud karvad. Kui sa tegeled aktiivselt karvade eemaldamisega, oled sa kindlasti puutunud kokku sellise nähtusega nagu sissekasvanud karvad. Seda võib juhtuda nii raseerimise kui depileerimise korral ja parem on punnikest sel juhul mitte näppida. Arsti sõnul aitab probleemi vältida korralik koorimine.
  6. Kummaline lõhn. Me kõik lõhname vahel mitte nii meeldivalt ning alati ei tasu selle pärast muretseda. Vahel on põhjuseks bakteriaalne vaginoos, mida saab kergelt ravida, seega arsti poole tasuks mure korral pöörduda igal juhul. Et bakteriaalseid ohte ennetada, ära kanna liiga liibuvad riideid, vaheta kindlasti pärast treeningut riided puhaste vastu ning ära ligune üleliia kaua vannis.
  7. Krambid. Ühel kuul on sul tunne, et keegi tahab su emaka puruks pigistada, teisel kuul aga tulevad päevad leebelt kui suvine tuul. Reddy sõnul pole varieeruvad krambid midagi erilist, küll aga tasuks muretseda, kui iga kord päevade tulekuga sa valu tõttu voodist püsti ei saa.
  8. Tsüstid rindades. Kui sa tunned rinnas kahtlast moodustist, ei tasu kohe paanikasse sattuda. Mitte iga kühmuke ei tähenda automaatselt rinnavähki, vahel on tegu kahjutute tsüstidega, mis kaovad ise mõne kuuga.
  9. Lõhnavabad tooted. Et hoida oma vagiina rõõmsana, väldi selle läheduses igasuguseid lõhnastatud produkte – nii saad ennetada erinevate allergiate tekkimist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles