Vead, mida tasuks lõunasööki valides ja süües vältida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Loe, milliseid vigu tasuks vältida, et lõunasöök täidaks hästi kõhtu ja sa ei peaks enne õhtusööki midagi vahepalaks põske pistma.

1. Veendu, et su lõunasöök ei koosneks ainult süsivesikutest

Süsivesikutega liialdamine võib anda küll palju energiat, kuid sellele järgneb reeglina kiire energia langus ning sind võivad hakata painama erinevad isud, kirjutab Good Housekeeping. Ideaalis võiks lõunasöögi «ülesehitus» olla järgmine: 25 protsenti valke (kala, kana, riis, oad); 20 protsenti täisteratooteid või tärkliserikkaid köögivilju (kinoa, pruun riis, maguskartul, herned, mais); 5 protsenti tervislikke rasvu (avokaado, pähklid, õliga valmistatud salatikaste); 50 protsenti tärklisevabu köögivilju (lehtköögiviljad, punane kapsas, porgand, paprika, suvikõrvits).

2. Ära söö lõunat liiga kiiresti

Aeglasemalt söömine aitab ajul paremini mõista, millal on kõht piisavalt täis ja aeglaselt söömine mõjub ka seedimisele hästi.

3. Lõunasöök ei tohiks olla joodav

Võib-olla on sul kombeks lõunaks süüa võileiba ja peale juua limonaadi või magusat mahla. See on üsna halb valik, kuna magus jook täidab sind suhkrust tulevate kilokaloritega ilma, et su kõht saaks täis. Magusad joogid tõstavad veresuhkru taset ja pärast võib sul olla tunduvalt suurem nälg kui enne lõunat.

4. Ära osta iga päev lõunasööki

Väljas söömine võib olla üsna kulukas – sama summa eest saaksid kodus valmistada tervislikuma toidu, mida karbiga tööle kaasa võtta.

5. Ära sega salatit enne karpi pakkimist salatikastmega kokku

See on üks suurimaid vigu, mis on tuttav neile, kes armastavad lõunaks salatit kaasa pakkida. Salatikastmega kokku segades saab krõmpsu ja värske salati muuta kiirelt nätskeks ning mitte eriti isuäratavaks. Kõige parem on pakkida salati purki nii, et kõige all on salatikaste ja muud koostisosad on kihtidena laotud kastme peale. Kõige peale võid panna väikese tüki majapidamispaberit, mis imab liigse niiskuse purgis endasse. Enne sööma asumist eemalda paber ja raputa purki või vala purgi sisu kaussi, kus saad salati kenasti ära segada.

6. Ära kasuta ühekordset salatikarpi mitu korda

Paljud inimesed pesevad õhukesed plastist salatikarbid kenasti puhtaks ja kasutavad neid pärast veel mitu korda. Tegelikult pole sellised karbid mõeldud korduvkasutuseks ja võivad ajapikku hakata lagunema ning eritama kahjulikke kemikaale. Eelista toidu kaasa pakkimiseks hoopis klaaspurki.

7. Võta lõuna kodust kaasa isegi siis, kui sul pole külmikut, kus seda hoida

Kui sa ei hoia oma võileibu, salatit vm lõunasöögiks võetud toitu just otsese päikesevalguse käes või radiaatori ääres, siis on sul umbes neli tundi aega, et seda süüa (neli tundi alates hetkest, mil võtsid toidu külmikust välja).

8. Lõunasöök ei pea sisaldama puuvilju

Puuviljad võivad veresuhkru taset tõsta ja umbes tunnike pärast söömist oled sa uuesti näljane – eriti juhul, kui puuviljad moodustavad su «pearoa». Kui sulle meeldib puuvilju süüa, pea meeles, et need sisaldavad süsivesikuid, seega söö neid saia või tärkliserohkete köögiviljade asemel.

9. Veendu, et su lõunasöök oleks piisavalt suur

Väike võileib või pisike kausitäis suppi ei ole piisav, et suudaksid õhtuni vastu pidada. Hommiku-, lõuna- ja õhtusöök peaksid olema võrdse suurusega, et tasakaalustada oma isusid kogu päeva vältel. Jälgi ka seda, et lõunasöök poleks liiga suur.

10. Ära pane lõunasööki plastist karbiga mikrolaineahju

Lõunasöögi kuumutamine mikrolaineahjus kuumutab ka plastmassist karpi, mis võib sinu söögi sisse kemikaale eritada. Kasuta mikrolaineahjus toidu soojendamiseks spetsiaalseid kuumakindlaid nõusid.

11. Ära kanna kahvlit lahtiselt kotis kaasas

Kahvel võib esiteks torgata su kotti või mõne muu eseme sisse auke ning samas võivad koti põhjas olev sodi ja bakterid kinnituda kahvli külge. Keera kahvel salvräti sisse või pista väiksesse kotti ning pane see käekotis eraldi sahtlisse.

12. Lõunasöök võiks lõppeda magusa suutäiega

Selleks, et sind ei piinaks pärast lõunasööki magusaisu, võta tükike tumedat šokolaadi. Sel viisil on lihtsam vältida isudele järeleandmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles