Naistearst: munasarjakoe külmutamine on hea variant keemia- või kiiritusravi vajavatele naistele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munasarjakoe külmutamise abil võivad kiiritus- või keemiravi läbinud naised veel tulevikus lapsi saada.
Munasarjakoe külmutamise abil võivad kiiritus- või keemiravi läbinud naised veel tulevikus lapsi saada. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli naistekliiniku naistearsti Aivar Ehrenbergi sõnul oleks USA viljakusekspertide poolt soovitatud munasarjakoe külmutamise oskus näiteks keemia- või kiiritusravi vajavate naise puhul väga kasulik, kuid nende kliinikus seda meetodit veel katsetatud pole.

USA viljakuseksperdid soovitasid noortele karjäärile pühendunud naistele munasarjakoe külmutamist, et vanemas eas õnnestuks lapsi saada ning nende sõnul tuleks meetodit eelistada munarakkude külmutamisele.

Ehrenberg pidas eelistust mõistetavaks, kuna munasarjakoore tükis leidub kunagi küpsema hakkavaid rakkusid kindlasti rohkem, kui ühe ovulatsioonikorraga rakke kätte saab. Tartu Ülikooli kliinikumis nimetatud säilitusviisi aga katsetatud ei ole.

Naistearsti sõnul on küll munarakke naistekliinikus külmutatud, mida ka maailmas üldiselt tehakse, kuid meetod ei tööta piisavalt usaldusväärselt, et seda inimestele pakkuda.

Olukorras, kus naine vajab näiteks keemia- või kiiritusravi, mis naissugurakke hävitavad, oleks arsti hinnangul väga tore, kui saaks võtta külmutamiseks munasarjakude: «Meil seda oskust ega võimalust hetkel ei ole,» nentis ta.

Pealegi võib koe säilitamise vajalikuks osutumisel olla naise haigusele vastunäidustatud hormoonravi, mida tuleb rakkude kätte saamiseks kasutada, selgitas Ehrenberg.

Naistearst tõdes, et kuigi kogu maailm maailm mõtleb munarakkude külmutamisele, siis lõpuks jõuab kuuest rakust ainult üks raseduseni. Seega tuleks üsna palju rakke külmutada: «see ei ole nii roosiline nagu võib tunduda – hetkel veel.»

Ehrenbergi sõnul võib kunagi munarakkude külmutamine aga arvestatavaks alternatiiviks kujuneda.

Naistearst.ee veebilehel kirjutati, et Eestis külmutatakse munasarjakude, kui naisel on kasvaja ja ta peab minema keemia- või kiiritusravile, mille käigus munarakud hävivad. Sel moel saab munasarjakoe tükikesi naisele tagasi siirdada ja ta võib veel lapsi saada.

Praegu sünnib Eestis umbes kaks protsenti lastest kunstliku viljastamise tulemusel, mis on Euroopa keskmisele üsna lähedal. Kunstliku viljastamisega tegeleb Eestis neli kliinikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles