Mõjuv fotoseeria tõmbab tähelepanu lapspruutide elu traagikale

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephanie Sinclairi auhinnatud foto, mis on tehtud projekti Too Young To Wed raames. Pildil on lapspruudid oma abikaasadega.
Stephanie Sinclairi auhinnatud foto, mis on tehtud projekti Too Young To Wed raames. Pildil on lapspruudid oma abikaasadega. Foto: HANDOUT/REUTERS

Fotograaf Stephanie Sinclair tegi fotoseeria, millega ta loodab tähelepanu tõmmata noortele neidudele, keda sunnitakse verinoorelt abielluma. Sinclairi sõnul mõjutab see iga aasta enam kui 14,2 miljonit tüdrukut.

Mejgon on üks neidudest, kes lubas end fotoseeria jaoks pildistada. Kui ta oli kõigest 11-aastane, müüs isa ta 60-aastasele afgaani mehele. Tüdruku «hinnaks» oli kaks karpi heroiini. «Ma pole kunagi oma elu jooksul armastust tundnud,» tunnistas Mejgon 16-aastaselt, kirjutab Huff Post.

Igal aastal sunnitakse miljoneid tüdrukuid samamoodi abielluma veel enne, kui nad on saanud täisealiseks. See on kurb traditsioon, mis toob neidude ellu vägivalda, vaesust ja isegi surma, kuna nad jäävad noorelt rasedaks, kuid nende keha pole selleks veel valmis. 

Fotograaf Stephanie Sinclair kohtus Mejgoniga aastaid tagasi turvamajas, kuid veidi aega hiljem sai ta teada, et neiu saadeti tagasi oma isa juurde. «Ma ei tea, mis temast sai, aga ma olen kindel, et mitte midagi head. See, et ma olin niivõrd abitu ega saanud selles olukorras kuidagi aidata, ongi põhjuseks, miks ma olen oma projekti jätkanud ja tegelen sellega praegugi,» ütles Sinclair. Ta alustas fotoprojektiga, milles kasvas välja kampaania Too Young to Wed (liiga noor, et abielluda - toim.)

Sinclair hakkas Afganistani lapspruute pildistama 2003. aastal. Afganistanis abiellub 53 protsenti tüdrukutest enne täisealiseks saamist. Kuigi 2009. aastal keelati riigis alaealistega abiellumine, on eksperdid mures, et sellest muudatusest polnud eriti kasu. Loodetakse, et ÜRO säästva arengu eesmärkide töörühm, mille üheks eesmärgiks on lapsabielude keelustamine, aitab tegevust lõpetada. 

Kampaania üheks eesmärgiks on toetada Nepalis asuva Kargati küla elanikke. Kargati külas on viimasel ajal aset leidnud mitu maavärinat ja kardetakse, et maavärina kahjustuste tulemusel satuvad paljud noored neiud ohtu. Kuna pered jäid maavärina tõttu kõigest ilma, ei ole neil vahendeid laste kasvatamiseks ja sellest tulenevalt võidakse piirkonnas elavaid tüdrukuid müüa abiellumise eesmärgil. 

Nepali projektist saab kindlasti kasu ka Niruta, keda Sinclair pildistas 2007. aastal neiu pulmas. Niruta oli 14-aastane ja oma pulmatseremoonia ajal oli ta üheksandat kuud rase. Tema kihlatu Durga oli 17. Rasedus on noorte tüdrukute jaoks väga ohtlik, kuna nende kehad pole täielikult välja arenenud ega ole valmis last kandma. UNICEFi andmetel on rasedus ja sünnitamine 15-19-aastaste tüdrukute seas üheks peamiseks surmapõhjuseks. Niruta perekonna kodu hävis maavärinas ja nüüd elavad nad lehmalaudas. Sinclair loodab, et perekond saab piisavalt toetust uue kodu ehitamiseks ja küla kooli taastamiseks. 

Aidata plaanitakse ka Keenias loodud Samburu tüdrukute fondi, mis päästab noori tüdrukuid kahjulike tavade eest (sh abiellumine, suguelundite moonutamine, vastumeelselt vahekorras olemine). Tänaseks on fond aidanud 125 tüdrukut internaatkooli ja päästnud 200 tüdrukut, kellele on muuhulgas muretsetud toitu ning turvaline varjupaik. Sinclairi eestvedamisel loodud Too Young To Wed aitab Samburu tüdrukute fondil vajalikke vahendeid leida ja olla n-ö sillaks teiste sarnaste liikumiste vahel.

Kampaania raames tahetakse aidata ka Etioopias asuvat Gombati küla, kus Sinclairil õnnestus pildistada Destayet, kes abiellus kõigest 11-aastasena kohaliku preestriga. UNICEFi andmetel abiellub Etioopias 41 protsenti tüdrukutest enne 18. eluaastat. 

Sinclairi fotoprojekti ja kampaania Too Young To Wed eesmärgiks on leida üles veelgi enam kohti, kus noori tüdrukuid sunnitakse abielluma. Fotograaf loodab, et seda tava on võimalik lõpetada.

Vaata Stephanie Sinclairi tehtud fotosid ja kampaaniainfot tema veebilehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles