Kirgliku kokkaja kuningriik

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iga köök on oma perenaise nägu. Sisekujundaja Mari Jäätma, kellele meeldib meeleolukaid söömaaegu korraldada, on lahtiste riiulite ja puupliidi pooldaja.

Kui Mari abikaasa ema, arhitekt Liidia Jäätma veerand sajandit tagasi noorele perele elamut projekteeris, arvestas ta nende soovi, et köögis peab kindlasti olema puupliit.

«Ma olin maast madalast puupliidiga harjunud ja nüüd märkan, et need on ilmunud ka moodsate eramute minimalistlikesse köökidesse,» ütleb Mari Jäätma.

«Pole midagi õdusamat, kui saad pakaselisel hommikul tule pliidi alla teha ja halgude praksumise saatel kandub soojus mööda elamist laiali. Rääkimata neist ahvatlevatest lõhnadest, mis levivad praeahjust, kui seal küpseb liha või omatehtud leib.»

Oma majja kolisid Jäätmad 1989. aasta kevadtalvel. Toona polnud poodides suurt midagi saada ning seetõttu tegi köögimööbli oma kätega Mari abikaasa, TPI puidutöötlemise eriala lõpetanud Urmas Jäätma, kes tänaseks on meie hulgast lahkunud. Männipuidust kapid on hiljuti saanud uue värvikuue, söögituba eraldav Standardi puitriiulitest ehitatud sümboolne vahe aga alles esialgsel kujul.

«Ma kuidagi ei taha seina kinni panna!» ütleb Mari Jäätma. «Pedant vaatab, et riiul kogub tolmu, aga minu arvates sobib see meie köögi meeleoluga hästi kokku ning annab pealegi läbilõike eri aegadel Arkogrenist muretsetud (hoiu)purkidest. On väga oluline, et kõik oleks nähtaval. Samuti peab köögis kõik olema käeulatuses, et saaks mugavalt tegutseda. On üsna tüütu, kui peab üht või teist asja otsides siia-sinna põikama.»

Kirgliku kokkaja arsenali kuuluvad paraja suurusega tööpind, puupliit ja kahe praeahjuga hea elektripliit, külmkapp ja keldrisse paigutatud sügavkülmik. Hoolas perenaine on kogunud hulga talvevarusid, nii et keldris ootavad oma etteastet moosi-, kurgi-, seenepurgid jms, sügavkülmas aga marjad ja köögiviljad.

Jäätmate köögis on palju pilkupüüdvat. Palju ilusaid kanne, lõikelaudu, köögitekstiile, valik häid kokanuge, kulpe, potte-panne, moodne köögikombain. Nägusad keraamilised seinaplaadid kavandas perenaine koos kunstnik Laura Põlluga, kui viimane õppis kunstiakadeemias. Plaadid põletati valmis vanalinna kooli keraamikaateljees ja neis oleks nagu talletatud paljude kaugete liivarandade kohin...

Jäätmad armastavad reisida ja on toonud oma rännakutelt kaasa põnevaid ja otstarbega meeneid. «Ma olen koju tassinud kottide kaupa kuivatatud maitsetaimi, erilisi tšillipipraid, küüslauku, hurmavaid teesegusid jms, aga ka vahvaid savianumaid, lusikaid, kulpe...»  räägib Mari Jäätma.

«Valin ikka selle järgi, kas ja kuidas neid kasutada saab, lihtsalt iluasju ma ei osta, ikka praktilisi. Ei taha, et mu kodu näeks välja kui kujukestest tulvil pudupood. Köök peab kokkajat inspireerima: virgutama mõtteid ja innustama tegutsema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles