Mõtlemapanev video halvustavatest sõnadest, millega naised sageli kokku puutuvad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis / Youtube.com

Kehamaalinguid tegev kunstnik Jordan Hanz kasutas värvi ja võimsaid sõnu, et näidata, milliste hävitavate stereotüüpidega peavad naised silmitsi seisma. 

Hanz tegi video, milles ta paljastab sõnu, mis on tema kehale kirjutatud. Nende sõnade seas on näiteks bitch (ing 'mõrd') ja prude (ing 'pirtsakas'). Sõnu paljastades arutleb ta endamisi, milliseid stereotüüpe nende sõnadega seostatakse.

«Kui naine on enesekindel, kaitseb ennast, julgeb arvamust avaldada ja tema arvamus erineb teiste omast, siis peetakse teda tihtipeale mõrraks,» räägib Hanz videos. 

24-aastane kunstnik on selgitanud, et teda inspireerisid seda videot tegema Amber Rose ja Blac Chyna, kes kandsid 2015. aasta MTV muusikaauhindade jagamisel rõivaid, millele olid kirjutatud sõnad «strippar» ja «lits». Amber Rose ütles punase vaiba intervjuus, et nii teda kui ka Blac Chynat on nende sõnadega kutsutud. Hanz lisas, et tema jaoks oli see väga inspireeriv, kuidas need naised kasutasid negatiivset asja arvamuse avaldamiseks. 

Noore naise sõnul oli video tegemine tema jaoks emotsionaalsem, kui ta esialgu arvas. Eriti keeruline oli kirjutada oma rindkerele lauset asking for it, mida võiks tõlkida kui «enda süü». «Kaks aastat tagasi langesin seksuaalse rünnaku ohvriks ja mulle tehti selgeks, et ma olin ise selles süüdi,» ütles Hanz. 

Sõnade kirjutamine oma kehale polnud lihtne, kuid video lõpus vabastab naine end neist sõnadest ja katab need värvikihiga. 

Hanz loodab, et tema video julgustab naisi siltidest lahti murdma ja oma tõelist mina armastama õppima. «Kui sa armastad iseennast, kui sa tõepoolest armastad iseennast, siis pole neil siltidel mingit tähtsust,» ütles ta. 

Vaata videot (inglise keeles)!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles