Mida näitavad su ihad tegelikult?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seisad külmkapi ees ning loed mõttes kaloreid: kas nüüd veel võtta see jäätisetuutu ette või ei? Aga isu on ju nii suur! Mida näitavad aga su toiduihalused sinu kohta tegelikult?

Raamatu «The Appetite Solution» (ing 'isulahendus') autor Joseph Colella aga väidab teadvat, mida ühe või teise toiduaineisu sinu organismi kohta tegelikult paljastab, vahendab Cosmopolitan. Ära siiski võta seda nimekirja siin kui midagi, mille abil enda tervist diagnoosida, kuid kui osata oma keha täpselt kuulata, võid õppida end paremini tundma ning pakkuda oma organismile just seda, mida ta parasjagu kõige rohkem vajab.

  1. Šokolaad. Kui sind tabab suur šokolaadiisu, võib see tähendada, et sul on algamas päevad, sa oled rase või sul on lihtsalt kehv päev olnud. Sellele aitab ühiskonnas levinud arvamus, et šokolaad on lohutustoit, mida endale pärast stressirohket hetke lubada. Kuna šokolaad on väga kaloririkas, võib suur magusaisu tähendada ka seda, et su praegune dieet ei paku su organismile piisavalt energiat.
  2. Kommid. Sul võivad alata päevad või juba ongi alanud – nimelt tekitab igasugune hormoonitaseme kõikumine suhkruisu. Ka võib kommiisu tähendada, et su eelmine toidukord sisaldas liiga palju süsivesikuid ning organism igatseb nüüd «kommilaksu», et end taas käima saada. Samuti võib kommiisu näidata su kõrget stressitaset. Suhkur nimelt aktiveerib ajus selle osa, mis on seotud rahuldustundega.
  3. Süsivesikud (makaronid, saiatooted). Dr Colella sõnul tähendab see, et tegelikult on sul hoopis suhkruisu. Organism käitub tärkliserohke toiduga samamoodi nagu magusaga. Kuna aga makaronide söömine on sotsiaalselt rohkem aktsepteeritud, võid sa käe kommikoti asemel pigem saiakese või Itaalia roa poole küünitada.
  4. Jäätis. Sa võid kannatada kõrvetiste käes ja jäätis mõjub sel puhul rahustavalt. Ka võib jäätiseisu olla märk, et su keha vajab puhkust liiga kangetest ravimitest ja valuvaigistitest, mis on kõhus ärritust tekitanud. Aga võib-olla oled sa lihtsalt väsinud: jäätises sisalduvad suhkrud tähendavad kiiret energiasööstu.
  5. Soolased snäkid (krõpsud, soolakringlid). Sul võib hoopis olla janu, kuna janu annab end sageli hoopis näljana tunda. Niisiis aitab soolase järele haaramine kehal vedelikku kehas salvestada. Dr Colella sõnul aitab krõmpsuvate söökide söömine stressi leevendada, nii et ka selles võib olla su äkkiisu põhjus. Samuti võib juhtuda, et oled söönud liiga pehmeid roogasid ning su lõuamusklid ja süljenäärmed lihtsalt «igavlevad» ning igatsevad millegi krõmpsuva järele.
  6. Liha (praeliha, burgerid). Järelikult ei saa su keha piisavalt proteiini, eriti kui su dieet on väga köögiviljakeskne ja/või sa teed palju trenni. Ka võib lihaiha taga olla B-vitamiini puudus, mida võivad põhjustada eriti vererohked päevad.
  7. Frititud road (friikartulid). Sa ei saa piisavalt magada ja sul pole energiat. Nii võid väsimuse segi ajada hoopis näljaga ja su aju teab, et just frititud roogades on palju kaloreid.
  8. Juust. Selle taha võib peituda hoopis suhkruisu, kuigi sa ise võid arvata, et saad juustust rasvu ja proteiine. Tegelikult leidub selles ka hulgaliselt piimasuhkruid. Juustunälg võib tähendada ka, et sul on kaltsiumi- või D-vitamiini puudus ning just juustust võib neid aineid saada. Või äkki hoopis ei paku su dieet sulle piisavalt kasulikke rasvasid? Sellisel juhul on ainult mõistetav, et sul tekib isu selle maitsva roa järele, kus rasvu küllaldaselt.
  9. Ükskõik, milline väga spetsiifiline söök. Kui sul tuleb pärast klubiskäiku isu rasvase pitsa järele, siis on tõenäoline, et su keha mitte ei otsi kaltsiumi maitsvast juustust selle peal, vaid sa lihtsalt oled harjunud juba ülikooliajast peale pärast pidu koju jõudes ühe mikrolainepitsa üles soojendama. Ka võib olla, et sa keelad endale üht toiduainet liiga palju – selge see, et siis tekib keelatu järele veelgi suurem isu. Väikeses koguses võid ju ikka endale lubada sööki, mida armastad!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles