Ükskõik mis võib olla vägistaja silmis provotseerimine

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljude vägistamisohvrite esimesed küsimused on: «Miks ta just mind ründas? Millega ma tema tähelepanu pälvisin? Millega ma selle ära teenisin? Miks ta kedagi teist ei valinud? Miks mina?»

Need küsimused on püüe leida mingit loogikat vahejuhtumis, mis on põhimõtteliselt loogikavaba. Sulle võib tunduda, et kui sa suudad näha vägistamises mingit loogikat, on sul võimalik toimunust paremini aru saada ja sellest õppida. Võib-olla tundub sulle, et kui sa muudad tulevikus oma käitumist, siis oled sa edaspidi väljaspool ohtu ja saavutad nii oma elu üle kontrolli. Võib-olla oled veendumusel, et vägistamine toimus sellepärast, et sa kandsid mingit teatud kleiti või lühikesi pükse või mingit vägistajale ahvatlevana tundunud parfüümi või olid mõnes kohas, kus sa poleks pidanud viibima. Sa usud, et kui sa suudad leida mingi loogika, siis suudad vägistamist edaspidi vältida ja tagada enda turvalisuse.

Mõned meist usuvad, et kui meiega juhtub midagi halba, siis on inimene järelikult selle millegagi ära teeninud. Nad arvavad, et maailm on õiglane koht ja kui nad käituvad nii nagu peab, siis juhtuvad nendega ainult head asjad. Ja kui te teete «õigeid» asju, siis ei tee keegi teile haiget.

Ent tegelikult ei oleks sa saanud seda vägistamist ära hoida. Selles mõttes ei olnud küsimus üldse sinus või sinu käitumises. Enamasti on vägistamine kuritegu, mida ajendab sobiva võimaluse avanemine, ja inimene, kes sind vägistas, teadis seda. Tõenäoliselt oli vägistajal vägistamine juba enne plaanis ja ta otsis lihtsalt sobivat võimalust ja sobivat ohvrit. Õigupoolest teeb enamik vägistajaid pingutusi selleks, et oma ohvriga esmalt tuttavaks saada ja tema usaldus võita. Nad teevad seda selleks, et see muudab neile nende kuriteo sooritamise hõlpsamaks.

Uskumused ja hoiakud

Seksuaalne rünnak võib toimuda väga erineval viisil. Kas sind üllatab teadasaamine, et enamik vägistamisi on ette planeeritud? Näiteks võib mees sind endaga välja kutsuda ja eeldada, et sa hüvitad tema kulutatud raha seksiga. Kui sa seksist keeldud, tunneb ta end ärritatuna ja provotseerituna. Kui sa ei täida vabatahtlikult oma osa selles sõnastamata kokkuleppes, siis sunnitakse sind seksima ja see on juba vägistamine. Mees ise tunneb tüüpilisel juhul, et tema teod on õigustatud, kuna sa provotseerisid teda sellega, et nõustusid vastu võtma tema pakutut.

Kui vägistajad tunnevad, et neid provotseeritakse (ja nende arusaam provotseerimisest on ainus, mis nende silmis loeb), leiavad nad, et sul pole õigust seksist keelduda. Nad arvavad, et on olemas mingi olukord, kust pole enam tagasiteed ja kui see olukord on tekkinud, ei tohi naine enam seksist keelduda. Pea meeles, et provotseerimine võib tähendada vägistaja silmis ükskõik mida. See on tema vabandus.

Ülalnimetatud uskumused ja hoiakud on omased paljudele inimestele. Sa võid neis uskumustes ära tunda ka mõne iseenda seisukoha, ja sina oled ohver, mitte vägistaja. Osalt võivad sinu enda väärtushinnangud ja uskumused kaasa aidata süü- ja segadustundele, mida sa tunned.

Vägivallaennetuse Teabekeskus andis hiljuti välja Linda Braswelli raamatu "Kaotatud eneseaustuse otsinguil. Kuidas üle saada vägistamiskogemusest". See oli katkend Braswelli raamatust, rohkem infot veebilehel vägivallaennetus.ee

ABIVÕIMALUSED EESTIS:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles