Gerli Padari hea vormi saladus

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerli Padar EMS-trennis.
Gerli Padar EMS-trennis. Foto: Madis Palm/Healthy Attitude Fitclub

Lauljatele, näitlejatele ja saatejuhtidele armu ei anta: nagu nad lavale või ekraanile ilmuvad, hakkab publik, kas vaikselt või valjult, arvustama nende meiki ja soengut, riietust ja kehakaalu. Staar peab olema alati särav ja vormis, seda hoolimata väikestest lastest ja öötundidesse venivast esinemisgraafikust. Elustiil uuris, kuidas hoiab end vormis Gerli Padar.

Amanda Rebeca (10) ja Camilla Miranda (1) ema, laulja ja saatejuht Gerli Padar (35) on oma tihedasse nädalakavva lülitanud EMS-trenni, mis annab lihastele kõva mahvi kiirkorras, ent tõhusalt.

MIS ON EMS-TRENN?

EMS-ehk elektro-müostimulatsiooni treeningu ajal juhitakse teatud võimsuse ja sagedusega elektriimpulsse spetsiaalse riietuse kaudu otse süvalihastesse. Nii võimendub harjutuse sooritamise ajal lihaspingutus. Igale harjutusele järgneb sama pikk lõdvestus.

Gerli ei salga, et oli algul skeptiline. Elektriimpulssidega seotud trenn, millest ta aasta tagasi esimest korda kuulis, tõi silme ette pildi telepoes pakutavatest liblika moodi imeseadeldistest, mis kõhtu võdistades seda väidetavalt treenivad. Nii kulus mitu kuud, enne kui Gerli tänavu kevadel, pool aastat pärast Camilla Miranda sündi, viimaks uudsesse trenni söandas minna.

Ent kimbatust tundis ta ikkagi. Ta nägi EMS-trennis kõrvalt, et harjutused on iseenesest lihtsad, enamasti oma keha raskusega, aga paljud näevad nende kallal hirmsasti vaeva. Pingutavad, hambad ristis, ja higistavad. Mis siis, et üks trenn kestab kõigest 20 minutit.

Neljandal-viiendal treeningukorral hakkas Gerli end kindlamini tundma ning suutis senisest rohkem keskenduda harjutuste õigele sooritamisele. «Algul oli mul keeruline aru saada ka sellest, et siin tehaksegi harjutusi aeglaselt,» tunnistab ta. «See nõuab keskendumist ja mõjub mõnusa teraapiana. Trenni ajal ei mõtle sa millelegi muule, oled ümbritsevast täiesti välja lülitunud.»

LAPS MAGAB, EMME TEEB TRENNI

Tiheda päevagraafikuga Gerlile on oluline seegi, et trenn võtaks vähe aega ning selle saaks sobitada kas või lõunapausi sisse. Näiteks käis ta suvel, laps vankris, tihti Tartus linna peal jalutamas. Kui laps jäi magama, tuli ta sageli klubi treeningsaali akna taha ja vaatas, kas kedagi on parajasti trennis. Kui ei olnud, küsis treenerilt, kas too teeks temaga trenni. Gerlile meeldib uue trenni juures ennekõike personaalsus: sul on oma treener, kes annab pidevalt nõu ja jälgib, et teeksid harjutusi nii, et need tõepoolest mõjuksid. «Mulle on hästi oluline, et teen harjutust õigetele lihastele. Kui rühmatrennis on kümme inimest ja sa oled tagumises reas, võid harjutust teha täiesti valesti või niisama tühja keksida,» võrdleb Gerli.

Padar on proovinud Tartus Healthy Attitude Fitclubis EMS-trennis eri programme ja teinud harjutusi klubi peaaegu kõigi treeneritega. See tagab treeningute mitmekesisuse, sest mõni treener keskendub rohkem jõuliigutustele, teine paneb aga rõhku südant-veresoonkonda arendavatele harjutustele. Üks raskemaid, kõige rohkem higistama ajavaid variante on tema sõnul see, kui teha algul kümme minutit kiireid hüppeid ja seejärel kümme minutit jõuharjutusi otsa.

MEELDIV VALU

EMS-trenni eelisteks on muu seas vähene koormus liigestele, samuti vähenevad seljavalud, paraneb lihastasakaal ning tugevnevad keha korsetilihased. Tõsi, järgmisel ja ülejärgmisel päeval annavad lihased tihti tunda, avaldab Gerli. «See on meeldiv lihasvalu, mitte selline, nagu oleksid maratoni jooksnud ega jaksa trepistki üles minna,» lisab ta.

Samuti annab see trenn Gerli kinnitusel võhma juurde ja mõjub hästi rühile. «Lapse kasvamise ajal oled pidevalt ettepoole küürus, see trenn tekitab aga soovi end rohkem sirutada» kirjeldab ta.

GERLI HEA VORMI SALADUS

Gerli käib trennis kaks korda nädalas, hommikuti, sest siis läheb päev hooga käima. Lisaks käib ta korra nädalas, peamiselt õhtul hilja pool tundi sörkimas – see maandab ja annab hea une – ning korra nädalas jumping’us (batuudihüpped rütmilise muusika saatel – P.P.), mis kestab 45 minutit. Seega tuleb nädalas kokku vähemalt neli trenni.

«Olen mõelnud, miks ma seda kõike teen,» tunnistab Gerli. «Aga sellepärast, et sport annab hästi hea enesetunde, suure endorfiinipuhangu.» Liikumine on tema sõnul loomulik antidepressant, eriti nüüd, sügisel, kui päevad lähevad lühemaks.

KUS SAAB EMS-TRENNI TEHA?
- Look My Best EMS Stuudio, Tallinn, Rävala pst 6
- JustFit Club, Tallinn, Ahtri 6a
- Healthy Attitude Fitclub, Tartu, Poe 10

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles