Nüüdisaja nõiamoor: haritud ja edukas naine, kes valdab nõiakunsti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

37-aastasel riigiametnikul Louise'il oli vahepeal elus keerulisem periood, mil perekonna majanduslik olukord oli üsna täbar. Selle asemel, et vaikides kannatada, võttis Louise rohelise küünla, ravimtaimed ja klaasi veini ning läks kuuvalgel ööl paljajalu oma koduaeda. Kaasas olnud esemed ohverdas Louise Kuujumalannale ja palus temalt jõukust. Louise on nimelt üks neist naistest, kes valdab nõiakunsti.

Louise, kes töötab Suurbritannia kaitseministeeriumis, kinnitas, et pere rahaline seis paranes üsna pea pärast tema õhtust rituaali. Kas tal on tõesti imelised võimed või oli tegemist puhtalt kokkusattumisega? 2011. aastal Suurbritannias tehtud uuring näitas, et 53 172 inimest usuvad midagi muud kui traditsioonilist jumalat ja erinevad küsitlused on näidanud, et nn moodne nõiakunst kogub üha enam populaarsust, kirjutab Daily Mail.

Veebipoodides ja erinevatel internetilehtedel on küllaldaselt raamatuid loitsudest, mis peaksid inimesi erinevate probleemide korral aitama. Neist raamatutest võib leida lahendusi näiteks sellele, kuidas panna lennukis enda ees istuvat inimest oma istet püstisesse asendisse tõstma või kuidas leida kadunud nutitelefoni. Lisaks raamatutele saab internetist tellida ka nõidumiseks vajalikku varustust (kristalle, ravimtaimi, värvilisi küünlaid jne). 

Kuigi internetist võib leida loitse, mis on täiesti tasuta kättesaadavad, on ka mitmeid «nõidasid», kes on 50 naela (68 euro) eest nõus erinevate probleemide korral nõuandeid jagama. 

Louise hakkas teema vastu huvi tundma umbes kaks aastat tagasi, kui sõbranna mainis, et nende kodulinnas toimuvad õhtused kursused, kus õpetatakse nõiakunsti. Louise tunnistas, et ta ei kasuta nõiakunsti iga päev ja teeb seda pigem neil kordadel, kui perel on rahalisi raskusi. Tema sõnul peab vahetult pärast loitsu lausumist tegema ise mõne isetu teo. Louise on näiteks pärast loitsimist kooke küpsetanud ning viinud neid oma naabritele. 

«Asi on tasakaalus. Sa saad vaid seda, mida sa tõesti vajad. Ma lausun rahaloitsu vaid siis, kui mul on vaja mõni võlg tasuda või kui on mõne kiireloomulise ja ootamatu asja jaoks raha tarvis,» ütles Louise. Tema abikaasa Jonathan suhtus asjasse esialgu ettevaatlikult ja võttis naise uut «hobi» naljaga. Näiteks kui Louise poodi läks, küsis mees, kas naine lendab sinna oma luua seljas. Ent kui pere rahaline seis silmanähtavalt paranes, tunnistas Jonathan, et võib-olla on naise loitsudest tõesti kasu.

Nõiakunst või soovmõtlemine?

43-aastane Kristen hakkas nõiakunsti vastu huvi tundma umbes 20 aastat tagasi, kui sõbranna õpetas talle, kuidas tarokaarte lugeda. Praeguseks on Kristen kirjutanud nõiakunstist mitmeid raamatuid ja saab iga kuu kümneid kirju, kus temalt palutakse nõu või abi. «Enamik kirju on naistelt, kes soovivad abi armuasjades või karjääris või tahavad enesekindlamaks muutuda,» lausus Kristen.

Nõiakunst on muutumas üha populaarsemaks, kuna seda seostatakse üha vähem musta maagiaga. «Neid inimesi on ka, kes usuvad ikka veel, et nõiad töötavad saatana heaks. See pole sugugi tõsi. Nõid usub, et see, mille tema välja saadab, tuleb talle kolmekordselt tagasi, seega ta ei lausuks kunagi loitsu, mis teeks kellelegi liiga või muudaks kellegi elu halvemaks,» selgitas Kristen. Tema sõnul ei saa panna kedagi ka kellessegi armuma, kuna see võtaks ära teise inimese valikuvõimaluse.

«Maagia abil saab oma elus kontrolli haarata, kuna sa teed oma elu muutmiseks midagi positiivset. Sisuliselt tähendab loitsimine seda, et sa soovid midagi,» ütles Kristen.

Julianne White on 47-aastane stsenarist, kes on enda sõnul «poole kohaga nõid». Julianne korraldab koolitusi, kus ta õpetab nõiakunsti teistele naistele. Tema koolitustest võtavad osa väga erinevas vanuses ja erineva taustaga naised. 

Julianne on kasutanud loitse näiteks selleks, et saada omale unelmate kodu. Tema praegune kodu oli üheksa kuud tagasi ühel oksjonil müügil ja sellele oli mitu tahtjat. Julianne soovis aga kodu nii väga endale, et viis läbi lihtsa rituaali, mis kindlustaks, et ta saaks maja endale. Lõpuks jäeti oksjon üldse ära, sest teised huvilised loobusid erinevatel põhjustel ja Julianne sai oma unelmate maja. «Ma tänasin universumit sellega, et annetasin raha heategevuseks,» lisas naine.

Londoni ülikooli professor Chris French, kelle peamiseks uurimisteemaks on paranormaalsed tõekspidamised, sõnas, et selline nõiakunst ei pruugi olla enamat kui soovmõtlemine. Tema sõnul võib erinevaid soove korrates ja sisendades need kergesti tõelisuseks muuta, kuna inimene tegutseb alateadlikult nende asjade nimel. 

Louise tunnistas, et loitsude abil on tal kergem keskenduda asjadele, mida ta vajab. «Neile, kes kahtlevad, soovitaksin seda, et nad mõtleksid oma igapäevaelule. See polegi niivõrd erinev. Paljud ostavad piparmünditeed kõhuvalu leevendamiseks. Nõiaks olemine on sarnane: me otsime looduslikke vahendeid, mis muudaksid elu paremaks ja hoiaksid endas looduse võimu. Loits on lihtsalt üks väga võimas palve,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles