Viis müüti, mida ei tasuks uskuda, kui soovid tööl edukas olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Karjääri tegemise kohta levib mitmeid müüte. Tähtis on teada, milliseid neid ei tasuks uskuda, kuna need võivad sind takistada tööalaselt edu saavutamast.

1. Igal inimesel on oma karjäärirada ja seda muutes võid sa sattuda valele kursile

See pole tõsi. Karjäärinõustajad on ühel meelel, et nüüdisajal pole enam sellist asja nagu «karjäärirada» ja sellesse uskumine võib takistada sul edu saavutamast. Miks? Sest karjäärirada viitab sellele, et kusagil ootab sind ees kindel sihtmärk ja sa võid karta, et rada muutes ei jõua sa õige sihtmärgini. Selline mõtteviis ei luba sul riskida ja oma praegust teekonda muuta, kuigi sa võib-olla tahaksid seda teha, kirjutab Marie Claire. 

Ettevõtte Monster karjääriekspert Vicki Salemi ütles, et inimesed muudavad oma karjääri iga päev. «Tean juriste, kellest on saanud vaimsed õpetajad; olen kohtunud inseneriga, kes loobus oma tööst ja hakkas mustkunstnikuks. Jah, muutusi on võimalik teha ning loomulikult nõuavad muutused teatud oskusi, kannatlikkust ja kontakte, aga kui praegune töö ei tee sind õnnelikuks, siis oled sa muutusteks valmis.» Pea meeles ka seda, et praegust tööd on võimalik põnevamaks muuta erinevatel koolitustel või üritustel käimisega.

2. Selleks, et sind tööl juhiks peetaks, pead sa olema juhtival kohal

Jällegi vale. Praegusel ajal on sõna «juht» saamas üha uusi ja endisest paindlikumaid tähendusi. Õnneks on muutumas seegi, kuidas paljud noored juhte näevad ning keda juhiks peavad. 2014. aastal läbi viidud küsitlusest selgus, et 83 protsenti kahekümnendates eluaastates noortest tunnevad end juba praegu juhtidena. «Ma usun, et juht ei pea olema tingimata inimene, kellel on alluvad,» ütles ettevõtte Hartford ekspert Lindsey Pollak. «Kui sa oled valmis väljakutsetele vastu astuma, oled aus ja saavutad tööandja poolt seatud eesmärke, oled sa juht isegi siis, kui su töönimetus ei näita seda.»

3. Õige tööriietus tähendab ühevärvilisi pükse ja pintsakut

Kui selline riietumisstiil meeldib sulle ja on mugav, siis ei saa keegi sind keelata. Aga pea meeles, et sa ei pea tingimata riietuma nii, nagu kirjutamata kontorietikett ette näeb. Pollak soovitas jälgida seda, mida teie ettevõttes juhtival kohal olevad inimesed seljas kannavad ja seejärel tõlgendada seda riietust läbi oma garderoobi. Kui soovid, võid iga päev ka üleni musta kanda.

4. Horisontaalselt liikumine on aja raiskamine

Ettevõtte sees horisontaalselt edasi liikumine võib tähendada, et su palk ei muutu sageli, kuid karjääriarendamise mõttes võib see siiski kasulik olla. Salemi sõnul peakski karjääri võtma kui horisontaalset võrestikku, mitte vertikaalset redelit. 

5. Edu saab saavutada vaid siis, kui karjäär on seatud prioriteediks

Kas oled kunagi sõprade või kolleegidega rääkides tundnud süümepiinu, sest nende jutust jääb mulje, et nad muud ei tee, kui töötavad? Ilmselt oled, aga ära tunne end halvasti, sest see on tegelikult lõks. Edu saavutamiseks tuleb muidugi tööd teha ja vaeva näha, aga see ei tähenda, et töö peaks hõivama terve su päeva. Karjäärinõustajate sõnul muudavad tõelised puhkused (mil ei tegeleta tööasjadega) töötaja palju õnnelikumaks, paremaks ja töökamaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles