Siga pakub kuhjaga üllatusi

, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fish and wine: sea kõhutükist saab suussulava prae
Fish and wine: sea kõhutükist saab suussulava prae Foto: Lauri Laan

Me oleme muutunud mugavaks ja igavaks. Sealihaga seoses küll. Ütled «siga», mõtled filee, karbonaad, võib-olla ka peekon, ja ongi kõik. Süldikeetmine ja pasteeditegu on tänapäeva läikivates ja moodsates köökides unustatud, rääkimata kamararulaadist või rupskitest viiel erineval moel.
 

Aga mis siin ikka ette heita, elu on kiire ja keeruline ja vahel ongi tore, kui keegi sinu eest suure töö ära teeb. Sest sülti ja pasteeti ju ikka tahaks.

Siin tuleb appi sealihakuu. Nimelt on paarkümmend restorani ja pubi üle Eesti novembris ühe mütsi alla ühinenud ja võtnud eesmärgiks terve kuu häid ja paremaid sealiharoogasid pakkuda.

Sealihakuu ettevalmistused algasid juba kuu varem, kui grupp sealihasõpru, täpsemalt toidublogijaid ja toiduajakirjanikke, käisid läbi mitukümmend söögiasutust ning degusteerisid erinevaid pakkumisele tulevaid roogasid.

Tulemuseks oli tõdemus, et siga saab süüa ninast sabani, sealhulgas kõik see, mis sinna vahele jääb. Krõmpsuvad kõrvad, suussulav seapõsk, seapearulaad, mahlane kõhutükk, fileed ja karbonaadid, koivad ja kintsud, kopsud-maksad-neerud-süda, kuni sabani välja – kõik see kannatab süüa ja kuidas veel!

Et aga searoogade kõrval kurk ei kuivaks, oli iga restorani ülesandeks sobitada toitu õllega, seekord konkreetselt Belgiast. Belgia õllekultuur on Eestiga võrreldes kordades vanem ja mitmekesisem, mistõttu sobisid selle maa eriliselt eriilmelised õlled ka pakutava menüüga paremini.

Erinevad kokad lähenevad vanale heale notsule erinevalt, kes miksib toorainet kaugema kandi ideedega, kes keskendub traditsioonilisele Eesti maitsele – tulemus on nii või naa huvitav. Alates gurmeerestoranidest kuni pubideni leidsime igas kategoorias nii üllatajaid kui ka lemmikuid.

Siinkohal viis seinast-seina soovitust sealihasõbrale:

Fish & Wine – endisesse Pegasusse end suvel sisse seadnud restoran, mis meie hinnangul võiks praeguse asemel nimeks võtta ka Siga ja Õlu. Sest kui üks kala ja veini kombineerimisele keskenduv koht raputab justkui vasakust varrukast välja krõbeda kamara ja krõmpsuva kõrva, seapearulaadi, maksa-sibulapiruka ja imepehme sea kõhuääre serveerituna kirsiõlles hautatud sibula ja tatrapüreega, sobitades iga rooga sommeljee sujuvusega Belgia õlledega, siis võib selle maja multitalente vaid siiralt imetleda.

Restoran Bordoo – geniaalselt lihtsate maitsete pakkumine eeldab tipptaset, kogemusi, tehnikaid. Meie ei küsi, kuidas sünnib ime, aga me tunneme selle ära. Bordoo pakub sealihakuul imeliselt hõrku seasabasuppi hapukapsaga ning mustika-kaneeliglasuuriga suussulavaks haudunud searibi. Kontsentreeritud lapsepõlvemaitsed, mis härdamal meelel silma märjaks võtavad. Tasub kogemist!

Mekk – restoran, mille peakokk Rene Uusmees on vana hea eesti köögi algosakesteks lammutanud ja moodsas võtmes kokku pannud. Seakoot, mis täiendatud Põltsamaa Kuldses marineeritud hanemaksaga ning siis tarretisse vormistatud, serveerituna sinepiste köögiviljadega, näeb taldrikul välja kui köögikunsti viimane sõna, sulades suus kokku elegantseks komplektiks Eesti aja peolaua maitsetest.

Platz tunneb lihtsuse võlu – ei mingit tolmu, vahtu ega torni, need jäägu ideedepuuduses vaevlevate vigurkokkade pärusmaaks. Suitsutatud seakeel maitses nagu see maitsema peaks – pehme, mahe ja kergelt suitsune, lisandiks küpsetatud kõrvitsakangid kõrvitsaseemneõliga ning põldmarjakaste.

Pearooga peab aga proovima igaüks, kelle meelest jõulud veel kaugel on. Pool ööpäeva ahjus veetnud searibi hapukapsa, Põltsamaa sinepi kastme ja kartuli-tangupudruga on toidupuristi rõõm – taldrikutäis jõulukuu klassikat.

Last but not least kerkis esile Tallinna pubide särav staar: Drink baar. Kes võiks klassikalist inglise pubitoitu veel paremini teha, kui mitte Briti kodanikust peakokk? Võistelda pole mõtet – eelroaks sealiha- ja maksaterriin ürtidega, lisandiks pickel’s & chutney, põhitoiduks isetehtud sealihavorstid ja viis tundi haudunud seapõsk. Katsuge veel öelda, et pubitoit süüa ei kannata – siinkohal on tegemist ausa ja eheda kõhutäiega, mis väärib ekstra külastust.

Kokkuvõttes saab öelda, et sealiha pakub enam võimalusi, kui kodukokad ja ka restoranide chefid igapäevaselt ära kasutada jõuavad. Ärge laske mööda head võimalust seaga sõprust uuendada – november on selleks õige aeg!

Sealihakuul erimenüüd pakkuvate restoranide täieliku ülevaatega saab tutvuda aadressil ezine.eestimaitsed.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles