30-sekundiline test võib näidata, kas oled psühhopaat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väljaandes Personality and Individual Differences avaldati värske uuring, milles väidetakse, et psühhopaadi võib ära tunda lihtsa testi abil. Nii lihtsa, et saad seda kohe praegu enda peal proovida.

Vaata haigutamisest videot - kas jõuad lõppu ilma, et hakkaksid ise haigutama? Kui jah, võid olla psühhopaat, teatab Prevention.

Uurijate sõnul on kalduvus kaasa haigutada seotud empaatiavõimega. Kui teiste haigutamine sind mitte kuidagi ei mõjuta, võib see doktor Brian Rundle’i sõnul olla märk, et sul on mõned psühhopaatilised tunnused.

Kes on õigupoolest psühhopaat? Arsti sõnul on tegu inimesega, kes on sadistlik või kelle peamine eesmärk on teistega manipuleerimine ja sellest naudingu saamine. Samas pole see alati halb, psühhopaatilisi tunnuseid esineb paljudel edukatel juhtidel. 2011. aastal avaldati uuring, millest selgus, et ülemuste seas on 4 korda suurema tõenäosusega psühhopaate kui tavatööliste seas. Psühhopaadist juht oskab olla vajadusel karm ja empaatiavõime puudus laseb tal vastu võtta raskeid otsuseid (näiteks inimesi vallandada).

Kuigi tööl võib sellistest omadustest kasu olla, ei ole psühhopaat alati väga hea inimene. Kogu elanikkonnast võib psühhopaate olla kõigest 1 protsent, seega on väga väike tõenäosus, et sina või su ülemus olete psühhopaat.

Kui haigutamise test ei pand sind kaasa haigutama, võib selle põhjuseks olla ka hajameelsus või stress.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles